Secţia de Neurologie 1 a Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova, secţie în care se desfăşoară programul naţional de scleroză multiplă, a beneficiat, în ultima perioadă, de dotări şi reabilitări. Între altele, este vorba de o nouă instalaţie de climatizare, dar şi de paturi noi în saloane, televizoare şi frigidere, totul pentru a spori confortul pacienţilor.
Investiţiile s-au făcut cu bani de la Primărie, iar, marţi, reprezentanţii municipalităţii au făcut o vizită la faţa locului.
„Este o altă realizare a conducerii Spitalului de Neuropsihiatrie. Aşa cum am remarcat şi la celelalte reabilitări de la Neuro 2, Psihiatrie 2, pot să spun că este un exemplu ceea ce se întâmplă la Spitalul de Neuropsihiatrie de cheltuire a banilor, în sensul că, cu bani puţini, se realizează lucruri deosebite şi bine realizate. Aici vorbim de o reabilitare a cărei valoare este de aproximativ 600.000 lei, la care se adaugă o întreagă instalaţie de climatizare de vreo 200.000 lei, plus dotări de încă 150.000 lei, care vin şi împlinesc această Secţie de Neurologie. Noi avem în calcul şi reabilitarea Secţiei de Psihiatrie de la Parc şi nu uităm de proiectul Clinicii de Recuperare, acea clădire de P+4 la care, la ora aceasta, este în derulare licitaţia”, a spus primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Managerul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, Anca Tudor, a explicat: „Sunt lucrări de investiţii: un sistem de climatizare pentru confortul sporit al pacienţilor noştri. Acum temperatura este constantă atât în fiecare salon, cât şi pe coridoare. Sunt lucrări de reparaţii curente şi igienizări care se referă în mod special la înlocuirea covorului medical, la înlocuirea instalaţiilor electrice, a celor termice. La toate acestea se adaugă şi achiziţii de paturi noi, televizoare, frigidere, s-au organizat nişte dressinguri între saloane, sunt nişte vestiare pentru personalul secţiei noastre (…) În această secţie sunt 68 de paturi, dintre care 3 pentru terapie acută. Este secţia unde se desfăşoară programul naţional de scleroză multiplă, coordonat de dr. Carmen Albu. Dacă la început pe această secţie în program erau 15 pacienţi cu o sumă alocată de 100 mii lei, acum sunt peste 50 de pacienţi, suma alocată fiind de 1,8 milioane”.
Pacienţii care vor să stea singuri în salon, au la dispoziţie rezerve pentru care vor plăti însă câte o sută de lei pentru fiecare zi de spitalizare.
„Atât la nivelul Secţiei Clinice de Neurologie 1 cât şi la Secţia Clinică de Neurologie 2 avem acum două rezerve cu câte un pat. Acestea sunt cu un confort hotelier deosebit, pentru care pacienţii noştri care optează, contra cost, vor sta în aceste rezerve. Sunt rezerve cu un pat, cu grup sanitar propriu. Ne-am gândit foarte mult şi la familiile pacienţilor noştri. Din luna august derulăm îngrijiri paleative în cadrul compartimentului care există la nivelul Secţiei de Recuperare Neurologică, la etajul IV. Avem cinci paturi. Deja lista de aşteptare este foarte mare, suntem la aproape trei luni”, a mai precizat managerul Spitalului de Neuropsihiatrie.
În plus, a menţionat Anca Tudor, tot cu sprijinul Primăriei s-au făcut investiţii în laboratorul de analize medicale care acum este acreditat.
„Ne-am gândit şi la pacienţii cu afecţiuni psihice şi pentru aceasta în spatele Secţiei Clinice de Psihiatrie II am amenajat un loc de agrement şi terapie ocupaţională. Au acolo masă de tenis, măsuţă de şah, băncuţe şi tot ce au nevoie”, a mai spus managerul Spitalului de Neuropsihiatrie.