Peste 2 miliarde lei, pentru întâlnirea tinerilor ortodocși
Peste 2 miliarde de lei vechi vrea să dea Primăria Craiova pentru „Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocși 2019”. Suma a fost cerută de Arhiepiscopia Craiovei, care susține că are nevoie de bani pentru organizarea evenimentului ce ar urma să aibă loc în oraș în perioada 5-8 septembrie. Bani vor da și Consiliul Județean, ISU Dolj, dar și alte instituții.
Alocarea sumei de 235 mii lei din banii craiovenilor, pentru întâlnirea menționată anterior, va fi supusă votului consilierilor locali în ședința de joi.
„Prin adresa numărul 118449/03.07.2019, formulată de către Arhiepiscopia Craiovei, s-a solicitat sprijinul autorității locale în vederea organizării Întâlnirii Internaţionale a Tinerilor Ortodocși 2019, ediția a VI-a, la Craiova, în perioada 5-8 septembrie 2019 și alocarea de la bugetul local a sumei de 235.000 lei. Bugetul evenimentului de 235.000 lei se compune din 5.000 lei, sumă aprobată prin Nota de fundamentare a Serviciului Imagine nr.15571/22.01.2019, conform HCL nr.156/2019, 200.000 lei, sumă din același capitol bugetar, reprezentând suma alocată Festivalului DJ-Water Park, care nu se va mai realiza, poziția nr. 13 din Nota de fundamentare nr.15571/2019 și 30.000 lei, suma disponibilă din suplimentarea bugetului Serviciului Imagine la Art. 203030, conform Notei de fundamentare nr. 71425/11.04.2019. Ţinând seama de faptul că acest eveniment marchează un moment important pentru craioveni și pentru imaginea orașului (…) propunem spre aprobare Consiliului Local Municipal proiectul de hotărâre, având ca obiect – participarea Municipiului Craiova, în calitate de partener al Arhiepiscopiei Craiovei, în vedere organizării Întâlnirii Internaţionale a Tinerilor Ortodocși 2019, ediția a VI-a, la Craiova, în perioada 5-8 septembrie 2019 și alocarea sumei de 235.000 lei din bugetul local al Municipiului Craiova, pentru organizarea evenimentului”, se arată în proiectul ce va fi supus votului consilierilor locali.
Banii sunt necesari, conform Primăriei, „pentru cheltuieli evenimente artistice de pe raza Municipiului Craiova: Scenotehnică, artiști și prezentatori pentru spectacolele din Piața Mihai Viteazu, programate în perioada 05-07 septembrie 2019 și Scenotehnică pentru Conferință Sala Polivalentă, 06 septembrie 2019”.
În plus, Primăria Craiova va pune la dispoziție următoarele spații și servicii: „Sala Polivalentă, spațiu domeniu public esplanadă Sala Polivalentă și Stadionul Ion Oblemenco, salubritate, toalete, curent electric, locuri de cazare pentru tinerii participanți în căminele unităților de învățământ preuniversitar din Craiova, în limita locurilor disponibile, pentru perioada 05-08 septembrie 2019”.
Eveniment de 16 miliarde lei vechi
Primăria Craiova nu este singura care dă bani. Potrivit unui raport publicat pe site-ul primăriei, bugetul total estimat pentru organizarea evenimentului este de aproximativ 1.600.000 lei. Conform aceluiași document: finanțarea evenimentului se va asigura de către Arhiepiscopia Craiovei, Secretariatul de Stat pentru Culte, precum și prin intermediul partenerilor și sponsorilor evenimentului: Primăria Municipiului Craiova; Consiliul Județean Dolj prin Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman; Consiliul Județean Gorj; Universitatea din Craiova; Inspectoratul Şcolar Județean Dolj; Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române; ISU Dolj.
La eveniment sunt așteptați 2.500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16-35 de ani.
”Scopul evenimentului este acela de formare a tinerilor, prin participarea la programe educative, spirituale, culturale și artistice, pentru a deveni la rândul lor formatori în comunitățile din care fac parte. Totodată, se dorește promovarea vieții religioase și culturale a Craiovei. Prin prezenţa celor 2500 de tineri, unii dintre ei responsabili cu departamentul de tineret din cadrul parohiilor unde activează, se facilitează un schimb de experienţă foarte important pentru dezvoltarea ulterioară a activităţilor cu tinerii. Întâlnirea va cultiva ideea de voluntariat în rândul tinerilor şi va viza creşterea numărului de voluntari în asociaţiile de tineret. Mesajul pe care tinerii îl vor transmite este mesajul unității, fraternității, comuniunii și al pășirii spre un viitor mai bun, prin credință, nădejde și dragoste. (…) Participanții la ITO 2019 vor fi tineri din asociațiile de tineret creștin-ortodoxe, studenți teologi şi elevi seminarişti, profesori care predau la liceu/facultate, având vârsta de cel mult 35 de ani. Invitații aparțin Arhiepiscopiilor din Patriarhia Română, Bisericii Ortodoxe a Poloniei, Bisericii Ortodoxe a Albaniei, Bisericii Ortodoxe din ținuturile cehe și din Slovacia, Bisericii Ortodoxe a Ciprului, Bisericii Ortodoxe a Greciei, Patriarhiei Ecumenice, Patriarhiei Alexandriei și a Întregii Africi, Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient, Patriarhiei Ierusalimului, Patriarhiei Moscovei și a Întregii Rusii, Patriarhiei Sârbe, Patriarhiei Bulgare, Patriarhiei Georgiei, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande, Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Mitropoliei Ortodoxe Române a celor 2 Americi, Mitropoliei Basarabiei, Vicariatului Ortodox Ucrainean”, se mai arată în documentul menționat.