Impozit de 500% pentru clădiri neîngrijite şi în 2020

Ana-Maria Constantinescu
7 Min Read

Primăria Craiova vrea să aplice şi în 2020 un impozit majorat cu 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite din oraş.
Propunerea este menţionată în proiectul privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2020, aflat în dezbatere publică până pe 6 septembrie.

Începând cu 2015, consiliile locale au posibilitatea legală de a lua măsuri pentru majorarea impozitului pe clădiri cu până la 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite, situate în intravilan, identificate conform criteriilor de încadrare în categoria clădirilor neîngrijite stabilite prin hotărâre a consiliului local. La Craiova, supraimpozitarea se aplică din 2018, iar municipalitatea vrea să o menţină şi în 2020.
„Pentru anul 2020, în conformitate cu art. 489 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se aprobă majorarea cu 500% a impozitului pentru clădirile şi/sau terenurile neîngrijite, situate în intravilanul municipiului Craiova. (2) Criteriile de încadrare a clădirilor/terenurilor în categoria „neîngrijite” sunt stabilite prin Hotărârea Consiliului Local nr. 9/2017 privind aprobarea criteriilor de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite situate în intravilanul municipiului Craiova şi a normelor de procedură instituite în acest sens”, se arată în proiectul privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2020, aflat în dezbatere publică.
Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor au fost aprobate în 2017, de consiliul local.
Aceasta prevede: „(1) Clădirea neîngrijită este clădirea în stare avansată de degradare, stare de paragină, cu fațade nereparate/necurățate/netencuite/nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură și care conform fișei de evaluare privind starea fizică de fapt a imobilului clădire se încadrează într-una dintre categoriile: șarpanta lipsește parțial sau integral; învelitoarea lipsește integral; pereții exteriori lipsesc parțial; finisajul la pereții exteriori lipsește parțial sau integral; tâmplărie exterioară lipsește integral. Terenul încadrat în categoria terenurilor neîngrijite este terenul în paragină, acoperit de buruieni, părăsit/abandonat, insalubru, cu împrejmuiri neîntreținute/nereparate sau alte situații de asemenea natură și conform fișei de evaluare privind starea fizică de fapt a imobilului-teren se încadrează în oricare din punctele: vegetația spontană există, deșeurile există, împrejmuirea lipsește parțial”.
Aşa cum vă spuneam şi în ediţia anterioară a Jurnalul Olteniei, pentru anul 2020 Primăria Craiova pregăteşte majorări de taxe şi impozite, inclusiv pentru case şi terenuri.
De exemplu, pentru o clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire (condiţii cumulative), acum se plăteşte un impozit de 1.013 lei/mp, iar de la anul impozitul va fi de 1.060 lei/mp.
Şi nivelul impozitului/taxei pe teren pe hectar pentru terenurile situate în intravilanul municipiului Craiova, înregistrate în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii ar urma să crească din 2020.
Astfel, pentru terenurile situate în zona A a oraşului va fi de 9.113 lei/ha, faţă de 8.712 lei cât este acum, pentru cele din zona B este propus un impozit, în 2020, de 6.889 lei/ha faţă de 6.586 lei în 2019, pentru terenurile aflate în zona C a oraşlui, impozitul ar urma să crească de la 4.507 lei/ha la 4.714 lei, iar pentru cele din zona D – de la 2.141 lei la 2.239 lei/ha.

ZONAREA MUNICIPIULUI CRAIOVA INTRAVILAN în funcţie de care se stabileşte impozitul (taxa) pe clădiri si impozitul (taxa) pe teren

ZONA A – Perimetrul cuprins între străzile:
* Vest: str. Paşcani, str. Maria Tănase, str. Brestei, str. Mohorului, str. Str. Călugăreni, Câmpia Islaz, str. Pictor H. Barbousse, str. Alexandru cel Bun, str. Petuniilor, str. Bucovăț, str. Ecaterina Teodoroiu, Str. Şoimului, Bvd. 1 Mai.
* Sud: Bvd. 1 Mai, str. Unirii, str. Corneliu Coposu, str. Ana Ipătescu, str. Anul 1848.
* Est: str. Anul 1848, str. G-ral Magheru, str. Împăratul Traian, str. Sărarilor, str. Calea București, str. Petre Ispirescu, str. N. Iorga.
* Nord: str. N. Iorga, str. Frații Golești, str. G-ral C-tin Argetoianu, str. G-ral Cernătescu, str. Serg. C-tin Popescu, str. Lămâiţei, str. Brazda lui Novac, str. Mareșal Averescu, str. 1 Decembrie 1918, str. Doljului, str. Opanez, str. G.Enescu, str. Pașcani.

ZONA B – Perimetrul cuprins între străzile:
*Vest: Limita estică a localităţii Izvorul Rece, Calea Severinului, Canalul HC 200, Canalul HC 181/1, limita intravilan până la intersecţia cu DE 1, limita vestică a proprietăţilor S.C. CEZ CRAIOVA S.A., Regia Autonomă de Transport Craiova, SC VALROM INDUSTRIE SRL, canal până la Balta HB 479, limita de est a Bălţii HB 479 până la intersecţia cu str. Fermierului, str. Pelendava, limita estică a lacului Craioviţa, str. Râului până la intersecţia cu str. Popoveni.
* Sud: str. Popoveni până la intersecţia cu bvd. Nicolae Romanescu, bvd. N. Romanescu până la intersecţia cu bvd. 1 Mai, str. Unirii, limita de nord a Parcului Nicolae Romanescu, limita de sud a U.M., drumul de exploatare DE 357 până la intersecţia cu calea ferată Craiova-Calafat.
* Est: Limita Vestică de-a lungul Căii ferate Craiova-Calafat, str. Caracal, limita vestică a străzii Drumul Apelor şi aleile, calea ferată București-Craiova-Timişoara.
* Nord: Limita sudică a Căii ferate Bucureşti-Craiova-Timișoara, limita de sud a localităţii Izvorul Rece.

ZONA C – Perimetrul cuprins între străzile:
Limita exterioară a zonei B până la marginile localităţilor componente ale municipiului Craiova respectiv Şimnicul de Jos, Făcăi, Popoveni, Mofleni, Cernele, Izvorul Rece, Rovine.

ZONA D – Începând cu anul fiscal 2008, în zona D a municipiului Craiova sunt cuprinse cele 7(şapte) cartiere arondate municipiului Craiova, respectiv Mofleni, Popoveni, Cernele, Izvorul Rece, Făcăi, Rovine II şi Şimnicul de Jos.

Reamintim că locuitorii oraşului sau reprezentanţii firmelor care activează în Craiova pot depune propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare referitoare la taxele şi impozitele din 2020, până la data de 06.09.2019, la Centrul de Informații pentru Cetățeni din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, str A. I. Cuza, nr. 7, prin fax: 0251.411.561, e-mail: [email protected].

Distribuie acest articol