joi, decembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Doljenii, campioni la furt de energie electrică

Doljul e iar „fruntea”. Aici au fost descoperite cele mai multe cazuri de furt de energie electrică, în urma unor acţiuni organizate de Distribuţie Oltenia.

Din aprilie şi până în iunie, distribuitorul de energie electrică a organizat 3.749 acțiuni pentru prevenirea și combaterea fenomenului de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice de către consumatorii casnici și agenții economici, în cele 7 judeţe în care operează.

În urma acestor acţiuni au fost identificate 499 de suspiciuni de consum ilicit de energie electrică. Cele mai multe, 157 au fost în Dolj. Pe locul doi se situează judeţul Olt cu 104 cazuri. Topul judeţelor cu hoţi de curent este completat de Argeş cu 101 cazuri. Urmează Teleorman cu 62 cazuri, Vâlcea cu 34 de cazuri, Mehedinţi 31 şi Gorj 10.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fenomenul prezintă un risc ridicat de incendii, daune materiale și pierderi de vieți omenești și are impact direct asupra calității alimentării cu energie electrică a consumatorilor. (…) Sustragerea energiei electrice din rețeaua de joasă tensiune reprezintă un risc atât pentru cei care se racordează în mod ilegal, cât și pentru consumatorii din vecinătate. Orice intervenție neautorizată, precum și utilizarea unor instalații improvizate, pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieți omenești și daune materiale semnificative.

În plus, consumul fraudulos de energie influențează calitatea serviciilor, determină variații de tensiune și întreruperi ale alimentării cu energie electrică, provocând astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consumă energie electrică având contracte încheiate de furnizare a energiei electrice și respectând prevederile legale în vigoare”, explică reprezentanţii Distribuţie Oltenia.

Aceştia arată că sustragerea de energie constituie infracțiune de furt și se pedepsește conform legilor în vigoare.

În baza articolului 228 din Codul Penal și a Legii nr. 123/2012 „Legea energiei electrice”, menționăm: “(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.” Departamentele specializate din cadrul Distribuție Oltenia organizează acțiuni în colaborare cu organele de specialitate ale Poliției pe linia prevenirii și combaterii caracterului infracțional al faptelor. În caz de suspiciune de sustragere de energie electrică, de deteriorare, modificare, blocare a funcționarii echipamentului de măsurare a energiei electrice, modificare a componentelor instalațiilor energetice, executare sau folosire de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, sunt sesizate organele de urmărire penală competente.

Subliniem de asemenea necesitatea verificării periodice a funcționării grupului de măsurare a energiei electrice şi informarea de urgență a operatorului de distribuție, prin canalele existente telefonic, apelând oricare dintre numerele de telefon: 0251 408 006, 0251 408 007, 0251 408 008 și prin email, la adresa [email protected] în cazul în care se observă orice nereguli privind funcționarea acestuia”, mai arată reprezentanţii Distribuţie Oltenia.

Aceştia menţionează că identitatea clienţilor şi sesizările primite de la aceştia sunt confidenţiale.

Politica