vineri, decembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc, mai aproape de realitate

Casa Dianu, cea care, după restaurare, va găzdui Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc, a fost predată constructorului. Acesta are la dispoziţie 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor, odată ce le va începe.

Povestea înființării unui muzeu consacrat cărții și exilului românesc, cu tot ceea ce poartă amprenta scriitorilor și artiștilor care s-au afirmat în afara granițelor țării, a prins contur în urmă cu mai bine de trei ani.

Casa Dianu”, așa cum era cunoscut imobilul la începutul secolului XX, s-a profilat încă de timpuriu ca edificiu predilect pentru destinul cultural care i se hărăzea. Proprietate a unei ilustre familii, preocupată și implicată în mod nemijlocit în fenomenul cultural al epocii, clădirea situată pe strada 24 Ianuarie din municipiul Craiova a găzduit de-a lungul timpului, pentru perioade mai mici sau mai mari, sectorul administrativ al Filarmonicii Oltenia, respectiv Școala Populară de Arte „Cornetti”. Profilul cultural al clădirii, așadar, a fost doar arareori pus în surdină. Vremurile și oamenii de sub ele încercând, nu întotdeauna cu succes, să deturneze temporar clădirea de la traiectoria ei firească. Cercul incertitudinilor a fost închis în mod definitiv în 2016, atunci când „Casa Dianu” a intrat în patrimoniul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. De la acel moment, valorificarea integrală a imobilului, prin atribuirea unei funcții pe măsura istoriei și renumelui acestui vechi așezământ, a devenit nu doar probabilă, ci posibilă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Un prim pas a fost consemnat un an mai târziu, în 2017.

Înființarea „Muzeului Cărții și Exilului Românesc” a devenit un proiect fezabil datorită finanțării obținute în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 5 milioane de euro.

Un al doilea pas, la fel de important, a fost înregistrat în 18 iulie 2019. Într-un cadru solemn, la sediul Consiliului Județean Dolj, a fost anunțată semnarea contractului de consolidare, restaurare și dotare corespunzătoare a viitorului muzeu. Conform planului de acțiune, în vara anului 2021 muzeul va fi finalizat.

Muzeul va reuni și pune la dispoziția publicului interesat cele mai valoroase colecții de carte și documente obținute de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”: „acad. Basarab Nicolescu”, „Mircea Eliade”, „Vintilă Horia”, „Andrei Șerban”, „Paul Barbăneagră”, „Leonid Mămăligă (L. M. Arcade)”, „Cicerone Poghirc”, „Victor Cupșa”, „Corneliu Șerban Popa”, „Andrei Codrescu”, „Bujor Nedelcovici”, „Mircea Milcovitch și Maria Mesterou”, „Constanța Buzdugan”, „Cezar Vasiliu”, dar și arhivele „Cenaclului de la Neuilly”, respectiv actele și documentele Asociației „Hyperion” pentru domeniul Exil, respectiv „acad. Dan Berindei”, „acad. Dinu C. Giurescu”, „Ileana și Romulus Vulpescu”, Șerban Viorel și Rodica Stănoiu” și „V. Veliman” pentru domeniul de Istorie.

Politica