joi, decembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Apel disperat al părinților copiilor cu diabet: SJU Craiova își bate joc de pacienți

Părinții copiilor cu diabet au ajuns la capătul răbdării. În Craiova, micuții încă nu beneficiază, conform legii, de senzori de monitorizare continuă a glicemiei, deși în alte orașe din țară acestea există de la finele anului trecut.
„Spitalul județean de urgență nr. 1 Craiova își bate joc de pacienții cu diabet! În timp ce alte centre din țară (Iași, Timișoara, Elias, Institutul Paulescu, Budimex) oferă, încă din Decembrie, senzori de monitorizare continuă a glicemiei către copiii cu diabet (în conformitate cu legea în vigoare), Craiova (centrul regional în subordinea căruia se află diabeticii din 5 județe) doarme în șoșoni! Rușine! Rușine, scârbă și lipsă de profesionalism! Astăzi (n.r. – marți) au anulat achiziția acestor senzori, achiziție pe care se chinuie să o facă din Decembrie! Poate informația ajunge și la urechile unei persoane cu funcție de decizie! Cu viața copiilor ăstora se joacă niște persoane incompetente care nu știu să facă o achiziție publică!”, a scris pe rețeaua de socializare facebook, Cora Sanda.

Peste 500 de persoane așteaptă senzorii
Tânăra este mama unui copil diagnosticat în 2015, la vârsta de 2 ani, cu diabet zaharat tip 1 insulino-dependent!
„Încă de atunci, din resurse proprii, am asigurat copilului meu senzorii permanenți de monitorizare continuă a glicemiei! Acest lucru a reprezentat un efort pentru mine și pentru familia mea dar sănătatea lui a fost mai importantă. Pe lângă senzori am plătit, din surse proprii, ace de insulină, injecții de glucagon și analiza de hemoglobină glicozilată. Adoptarea Ordinului 1328/ 27.09.2018 a reprezentat un pas important pentru intrarea în normalitate și, evident, un ajutor considerabil pentru copilul meu și alți peste 3.000 de copii diabetici din România. Am întocmit și depus corect dosarul pentru a beneficia de acești senzori în Decembrie 2018. De atunci, nu am primit niciun răspuns nici de la CAS Dolj și nici din partea Spitalului Regional de Urgență numărul 1 Craiova, de care aparținem! Alături de mine, peste 500 de persoane au depus dosarele pentru a putea beneficia de acești senzori, în conformitate cu prevederile legale. În cursul lunii mai, am adresat mai multe întrebări conducerii spitalului nr. 1 Craiova și ni s-a promis că până în luna iulie se va definitiva achiziția”, explică tânăra.
Numai că nu s-a rezolvat, iar părinții cer sprijinul tuturor pentru a-și face auzită vocea.
„Consider atitudinea conducerii spitalului și a secției de Diabet și Boli de Nutriție ca fiind una extrem de lipsită de profesionalism, care se joacă cu starea de sănătate a copiilor cu diabet! Lipsa de empatie și de înțelegere mă fac să mă simt complet debusolată! În plus, apreciez că acești copii cu diabet din regiunea Oltenia (care se înțeapă de cel puțin 10-15 ori pe zi pentru a-și testa glicemia și pentru a-și administra insulina fără de care nu trăiesc) sunt discriminați față de „colegii” lor de suferință din alte centre. Le este încălcat dreptul la sănătate, dreptul la viață și dreptul la educație. În plus, au fost semnalate și întârzieri în aprovizionarea cu catetere pentru pompele de insulină, întârzieri de câteva luni! Toate aceste lucruri pun în real pericol viața persoanelor cu diabet din regiunea Oltenia. Vă cer ajutorul pentru punerea în aplicare, la Craiova, a Ordinului 1328/ 27.09.2019”, mai spune Cora Sanda.
Părinții copiilor cu diabet și pacienții adulți au mobilizat aproximativ 20 de ONG-uri din zona Olteniei pentru a demara un amplu protest.

Politica