joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de sănătate, eliberat în trei zile

Cardul european de sănătate (denumit oficial Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate – CEASS) nu se mai emite din luna decembrie 2018, în schimbul cardului se dă un certificat provizoriu de înlocuire a cardului european de sănătate.

Prin urmare, persoanele care se confruntă cu o problemă neaşteptată de sănătate în timp ce sunt în afara ţării pot beneficia de servicii medicale de urgenţă gratuite prin intermediul acestui certificat provizoriu de înlocuire a cardului european, care se poate ridica în trei zile de la depunerea cererii. Certificatul este valabil doi ani.

Cardul European de Sănătate poate fi folosit în cele 28 de state  ale Uniunii Europene, alături de Liechtenstein, Irlanda, Norvegia şi Elveţia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cardul se obţine în baza unei cereri scrise care se depune la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine persoana respectivă. Pe lângă cerere, la dosar mai trebuie ataşate următoarele acte:

– copie după cartea de identitate a solicitantului;

– copie după certificatul de naştere, dacă este vorba despre un minor pana in 14 ani;

– o adeverinţă de la locul de munca, în care sa fie dovedit faptul ca solicitantul si-a achitat contribuţia la bugetul asigurărilor de sănătate

Pentru familia care are un copil, alături de buletinele părinţilor, la cerere se ataşează şi o copie după certificatul de naştere al copilului.

Cardul european de sănătate este primit gratuit de toţi cetăţenii care sunt asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate, atâta timp cât fac dovada achitării la zi a contribuţiei la Sănătate.

Calitatea de asigurat poate fi dovedită prin următoarele documente:  adeverinţă de salariat pentru angajaţi, copie de pe ultimul cupon de pensii pentru pensionari, adeverinţă de elev/student pentru elevi studenţi, copie de pe decizia emisă de Direcţia de Asistenţă Socială pentru mamele care au copii în creştere, adeverinţă de la Primărie pentru cei care sunt asistaţi social, copie după carnetul vizat în cazul şomerilor, copie după certificat pentru copii, alături de un act de identitate al părinţilor

De asemenea, persoanele care posedă asigurare privată de sănătate pot să-şi aleagă orice spital, privat sau de stat, din statul în care se află. Diferenţa este că aceştia vor achita contravaloarea serviciile pe loc şi acestea vor fi decontate de asigurator când vor reveni în ţară.

Cardul european de sănătate nu acoperă situaţia în care posesorul se deplasează într-un stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, în scopul efectuării unui tratament specializat. Cardul acoperă doar serviciile medicale oferite de furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială ai statului respectiv.

Cardul electronic se obţine gratuit, în termen de şapte zile de la data înregistrării în sistem a cererii. Costurile cardului european de sănătate fiind suportat din Fondul Naţional Unic de Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS).  Cardul acopere strict serviciile medicale de urgenţă, apărute în afara ţării. Cardul se elibera în termen de 7 zile lucrătoare. În cazul în care persoana doreşte mai repede cardul, Casa de Asigurări de Sănătate va elibera un certificat provizoriu de înlocuire a cardului (CIP).

Documentele pentru eliberarea cardului pot fi transmise şi prin poştă sau prin curier, din cauza faptului că conţin date cu caracter personal. Prin email poate fi trimisă doar cartea de identitate.

Cardul european acoperă urgenţele medicale, de la stomatologie la cardiologie. Însă, la anumită consultaţii şi servicii s-ar pute să fie necesară co-plata, în funcţie de sistemul de asigurări din ţara în care sunt acordate serviciile medicale.

Posesorul care pierde cardul european de sănătate în timpul voiajului trebuie să contacteze cât mai repede casa de sănătate emitentă şi să anunţe pierderea acestuia (prin fax, email, poştă). În termen de 24 de  ore de la solicitare va primi un certificat provizoriu de înlocuirea a cardului european de sănătate.

Politica