Gabriela, o menajeră româncă de 34 de ani, stabilită la Roma, şi-a pus mănuşi, o mască de protecţie pe faţă, a luat o mătură şi a coborât în stradă să facă curăţenie. Gabriela lucrează pentru un pensionar de 74 de ani din zona Conca d’Oro, un cartier chic al capitalei. „Mi-a ajuns gunoiul în faţa uşii de la bloc, basta, aşa nu se mai poate. La Bucureşti nu s-ar fi întâmplat aşa ceva”, le-a spus jurnaliştilor de la Corriere della Sera. După ce a selectat gunoaiele şi le-a împărţit în tomberoane, cum a putut mai bine, Gabriela a spălat şi asfaltul din faţa blocului. Acum, riscă să ia o amendă usturătoare pentru că a udat o stradă publică. Iată doar unul din episoadele care demonstrează exasperarea cetăţenilor din capitala Italiei: de câteva săptămâni, Roma se confruntă cu una din cele mai grave crize din ultimii ani: cea a deşeurilor.
Potrivit datelor oficiale, furnizate de principala companie de salubrizare a Romei, AMA, în capitala Italiei se colectează zilnic 4600 de tone de deşeuri, dintre care 2600 sunt gunoaie amestecate / nediferenţiate. Din cele 2600 de tone de gunoaie nediferenţiate, în ultimele săptămâni, zilnic, 300 de tone rămân în stradă. Iar rezultatul este o situaţie periculoasă, agravată de canicula înregistrată în iunie şi iulie. Medicii italieni avertizează: în oraş s-au creat focare de infecţie în jurul tomberoanelor şi situaţia degenerează, punând în pericol sănătatea cetăţenilor, scrie Hotnews.
În periferie, dar şi în cartierele mai elegante, s-au creat adevărate dealuri de gunoaie în jurul tomberoanelor. Nu sunt doar saci cu alimente putrezite, cutii şi sticle goale, ci şi îmbrăcăminte folosită, scaune, îmbrăcăminte sau chiar frigidere şi aparatură electronică stricată. Pe unele alei nu se poate circula deloc pe trotuar, iar maşinile fac slalom printre deşeuri. Cei care au ghinionul să locuiască la primele etaje sunt constrânşi de miasme să închidă geamurile şi să se baricadeze în casă. Disperaţi, cetăţenii fac fotografii cu „monnezza” (gunoi, în dialect roman) şi le posteză pe reţelele de socializare, cu apeluri către autorităţi, să ia măsuri urgente: „Doamna primar, veniţi să vedeţi munţii de gunoaie din faţa blocului!”, scriu romanii exasperaţi.
Primăriţa Romei, Virgina Raggi, de la Mişcarea Cinci Stele, este considerată vinovată de situaţie, însă ea dă vina pe firmele de stocare şi tratare a deşeurilor.
Nu este prima oară când Roma se confruntă cu o situaţie alarmantă legată de deşeuri, cauza fiind lipsa unor structuri adecvate pentru eliminarea lor.
foto: captura facebook