Enterocolita este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni pe care le putem face în urma contactului cu apa de piscină sau apa de mare infectată cu bacterii. Ne mai putem alege cu probleme de piele sau iritaţii ale ochilor.
De obicei, clorul folosit în piscine ar trebui să distrugă bacteriile. Însă dacă nu este respectată concentraţia, clorinarea nu se face regulat sau apa este încălzită, bacteriile se pot dezvolta, deoarece le place mediul umed. În apa de mare situaţia este alta. Deşi este un mediu sărat care omoară unele bacterii, sunt şi microorganisme rezistente, cum ar fi E-coli. Una dintre neplăcerile cu care vă puteţi alege atunci când mergeţi la mare sau la piscină este enterocolita. Atenţie mare şi la insolaţie.
Potrivit specialiștilor, și pielea poate fi afectată de bacteriile din apa de la piscină. Pot apărea pete albe sau maronii.
Cel mai des însă de la piscine putem lua ciuperci ale picioarelor. De aceea şlapii sunt obligatorii chiar şi la duş.
Cum poți să-ți protejezi copilul care se joacă în apă?
Germenii din apă pot provoca infecții, iar pericolul apare atunci când înoți în apa care poate fi contaminată cu germeni care pot provoca boli de apă RWI (Recreational Water Illnesses), cum ar fi:
– Diareea. Poate fi cauzată de înghițirea apei contaminate cu paraziți, bacterii și viruși, inclusiv Cryptosporidium, Giardia, Salmonella, Shigella. Norovirus sau chiar E. Coli 0157: H7. Acești germeni pot ajunge în apă atunci când cineva care are o infecție se accidentează în apă.
– Ochi roz. Categoria de virusuri cunoscute ca adenovirusuri poate provoca nu numai ochi roz, ci și răceli, dureri în gât și diaree.
– Molluscum contagiosum. Aceasta este o erupție asemănătoare cu negii care este cauzată de poxvirus. Deși nu poate fi răspândită în apa de la piscină, aceasta este posibil să se răspândească prin folosirea prosoapelor de la piscină și a jucăriilor unui copil purtător de acest virus.
– Hepatita A. Infecția virală care afectează ficatul, provocând icter, dureri abdominale, oboseală, greață și febră.
– Naegleria. Este o infecție rară, deși extrem de gravă și adesea fatală, provocată de Naegleria fowleri ameba, uneori găsită în iazuri și lacuri calde cu apă dulce. A fost inventată ca fiind “amiba care mănâncă creierul”.
Prevenirea bolilor din apă
Ce poți face în plus pentru sănătatea copilului, a familiei tale și a tuturor persoanelor din jur în afară de atenționarea piciului de a nu înghiți apă când se joacă în apă sau când înoată:
– Nu-ți lăsa copilul să intre în apă dacă are diaree, ochi roz, hepatită A sau alte boli contagioase.
– Nu lăsa copilul în apă dacă are o rană deschisă, deoarece s-ar putea infecta.
– Nu împrumuta prosoape de plajă.
– Încurajează-ți copilul să facă duș înainte de a intra în piscină.
– Încurajează-ți copilul să se spele pe mâini după ce folosește toaleta, mai ales dacă alege să se întoarcă în piscină.
– Scutecele de înot și slipii pot infecta apa cu germeni, așa că, schimbă des scutecele prichindelului tău.
– Nu schimba scutecul lângă piscină. Folosește baia pentru a-l schimba, apoi spală bine fundulețul copilului și curăță-ți bine mâinile.