luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Pompierul ars în incendiu la Mehedinţi a depăşit perioada critică

Pompierul ars în incendiul produs în aprilie la fondul forestier din Parcul Naţional Domogled, în Eşelniţa, a depăşit perioada critică, spun reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Drobeta” al judeţului Mehedinţi. 

Atunci, pompierul Mihai Sfetcu a suferit arsuri de gradele II și III pe aproximativ 30% din suprafața corpului, în timp ce încerca să stingă flăcările. (Detalii de la incident pe Jurnalul Olteniei – Oltenia, Mehedinţi)

Aceştia au făcut, luni, precizări cu privire la starea de sănătate a colegului lor „pentru informarea corectă a opiniei publice, cu privire la demersurile făcute de ISU Mehedinţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta se află, în prezent, internat la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie București, fiind stabil, echilibrat hemodinamic, urmând tratament de specialitate în curs de recuperare post arsură.

Starea de sănătate a colegului nostru este una bună, având în vedere riscurile la care a fost expus, a depăşit perioada critică, iar din data de 21.05.2019, de când s-a întors de la Viena este tratat în România.

Din discuţiile purtate de inspectorul şel al ISU Mehedinţi cu soţia acestuia (a vorbit la venirea în ţară şi cu colegul nostru), ne-am bucurat să aflăm că lucrurile au decurs foarte bine pentru Mihai, îngrijirile de specialitate de care a avut parte se pare că au dat roade şi se află pe drumul cel bun. Ne dorim cu toţii ca Mihai să revină cât mai repede în mijlocul nostru, să fie complet refăcut şi ne rugăm la bunul Dumnezeu să-l ajute pe el şi pe familia sa, ca toate aceste lucruri să poate fi trecute cât mai uşor posibil”, au precizat reprezentanţii ISU Mehedinţi.

În presa centrală au apărut, zilele trecute, informaţii potrivit cărora Mihai Sfetcu, pompierul ars în timpul intervenţiei la incendiul de la Eşelniţa, este plimbat între spitale.

Decizia de a fi transportat la un spital renumit, de specialitate din afara ţării a venit din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi IGSU, la propunerea inspectorului şef al ISU MH şi a rugăminţilor familiei colegului nostru Mihai Sfetcu.

Orice speculaţie apărută pe această temă în mass-media nu vrem să o comentăm, însă facem precizarea că, în condiţiile date, fiind vorba de un salvator care la rândul său a salvat alte vieţi, a fost cea mai bună decizie ce se putea lua în acel moment, având în vedere starea critică în care se afla pompierul.

Aşa cum procedăm în cele mai multe cazuri, deciziile pe care le luăm pe timpul gestionării situaţiilor de urgenţă îşi lasă amprenta asupra evoluţiei sănătăţii şi recuperării viitoare a persoanelor salvate, a refacerii sănătăţii şi a limitării pagubelor produse de dezastre… din fericire pentru toată lumea, și în această situație a fost o decizie foarte bună.

Pe tot parcursul perioadei în care colegul nostru a fost spitalizat în Viena, inspectorul şef a discutat telefonic aproape zilnic cu soţia pompierului, interesându-se de evoluţia stării de sănătate a lui Mihai și oferind disponibilitate pentru rezolvarea oricăror probleme”, au mai precizat reprezentanţii ISU Mehedinţi.

Aceştia au mai precizat că pentru sprijinirea lui Mihai şi a familiei sale, colegii săi au donat bani, fiecare cât a putut: „Totodată, a încurajat-o, a asigurat-o de tot sprijinul nostru, acest lucru concretizându-se, la doar câteva zile de la plecare, printr-un ajutor financiar benevol (peste 20.000 lei), al colegilor din cadrul inspectoratului nostru.

De asemenea, prin Asociația de întrajutorare „Pentru Viață”, constituită pe lângă ISU Mehedinți s-a luat decizia sprijinirii lunar, timp de 6 luni, cu suma echivalentă în lei a 1.000 euro”.

În plus, conform ISU Mehedinţi, la revenirea în ţară, din 21 mai 2019, soţiei pompierului ars în incendiu i s-a asigurat cazarea într-un spațiu al M.A.I., de care va beneficia pe toată durata spitalizării lui Mihai în Bucureşti.

Explicaţii pentru intervenţia din 5 aprilie

Speculaţii au fost şi cu privire la ce s-a întâmplat pe 5 aprililie, atunci când Mihai Sfetcu a fost grav rănit.

Vă informăm că în momentul producerii evenimentului în care a fost implicat colegul nostru, în jurul orei 13.30, nu era în desfăşurare niciun exerciţiu aşa cum se încearcă a se specula în unele apariţii mass media, ci era în desfăşurare un alt incendiu la fondul forestier din Parcul Naţional Domogled. Pentru acest din urmă incendiu a fost solicitat un elicopter SMURD, aspect care s-a dovedit a fi de „bun augur” deoarece din misiunea de cercetare a zonei incendiate, pentru care fusese iniţial solicitat, a fost redirecţionat imediat pentru urgenţa medicală apărută cu colegul nostru Mihai Sfetcu. Astfel, timpul de răspuns s-a diminuat considerabil.

În ceea ce priveşte desfăşurarea unui exerciţiu în data de 05.04.2019, începând cu ora 10.00, facem precizarea că aceasta este cea mai bună bună formă de pregătire a pompierilor nu numai în România, ci în toate ţările cu un management al situaţiilor de urgenţă bine pus la punct, în care se pot testa şi verifica, cât mai aproape de realitate, deprinderile şi nivelul de pregătire al servanţilor, precum şi coordonarea cu toate structurile care asigură gestionarea situaţiilor de urgenţă, tocmai pentru ca astfel de incidente să nu aibă loc.

În ceea ce priveşte afirmaţia că pentru stingerea incendiului de vegetaţie a fost trimisă doar o autospecială cu apă, facem precizarea că informaţia este tendenţios apărută, deoarece la incendiile de vegetaţie de tipul celui produs în zona Eşelniţa, unde terenul este foarte accidentat, pompierii nu acţionează cu ajutorul autospecialelor de intervenţie cu apă, ci folosesc alte echipamente şi accesorii pe care inspectoratul nostru le are în dotare”, au mai precizat reprezentanţii ISU Mehedinţi, afirmând că personalul din cadrul Inspectoratului are experienţa şi dotarea necesară pentru gestionarea unor evenimente de mare amploare.

Aceştia afirmă că ISU Mehedinţ este unul din cele mai bine dotate inspectorate judeţene din ţară, în ceea ce priveşte tehnica şi echipamentele de intervenţie în astfel de situaţii

Încă din anul 2015 ne-am dotat printr-un proiect transfrontalier la care inspectorul şef al ISU Mehedinţi a fost manager de proiect, cu 3 (trei) ATV-uri dotate cu instalaţie de stingere de înaltă presiune, având o capacitate de 200 de litri apă şi 20 litri de spumogen, de asemenea cu 50 de saci stingători de 25 l, precum şi alte echipamente şi tehnică, valoarea totală a proiectului fiind de 2.000.000 EURO.

Având în vedere specificul judeţului nostru, unde ne confruntăm anual cu sute de incendii de vegetaţie, avem în derulare în acest moment un alt proiect european cu o valoare tot de 2.000.000 de euro, în care vom achiziționa, pe lângă alte echipamente de intervenţii la cutremur şi inundaţii, şi 4 bazine de capacitate mare (de 3.000 l şi 5.000 l) de colectare a apei care vor fi amplasate pe timpul intervenţiilor în zone cât mai apropiate de focare, dar și motopompe, precum şi echipamente de intervenţii la inundaţii etc..

Una din pricipalele preocupări ale comenzii inspectoratului nostru şi a IGSU a fost şi rămâne permanent îmbunătăţirea dotării.

Pe lângă proiectele derulate de IGSU, vă informăm că inspectoratul nostru a mai depus alte 4 cereri de finanţare pe proiecte europene, pe lângă cele 2 derulate, toate având ca obiect dotarea cu tehnică şi echipamente de intervenţie”, mai spun reprezentanţii ISU Mehedinţi.

Ei recunosc totuşi că nu au cel mai performant echipament: „În ceea ce priveşte echipamentul de intervenţie, este adevărat…. nu avem cel mai performant echipament, poate nici cel pe care ni l-am dori noi pentru astfel de intervenţii, însă, privind accidentul de muncă, facem precizarea atât cât se poate la această dată, deoarece este deschis un dosar penal la Parchetul Militar Timişoara, că atât cizmele cât şi echipamentul individual de tip Nomex purtate de colegul nostru nu au suferit deteriorări de niciun fel, ceea ce ne conduce la ideea că arsurile au fost provocate de efectul termic, însă ancheta va stabili fără echivoc condiţiile şi împrejurările exacte ce au provocat rănile foarte grave ale colegului nostru Mihai Sfetcu. Fără a fi interpretat în niciun fel, trebuie să spunem şi faptul că, pe timpul intervenţiei nu au fost purtate mănuşile de pompier aflate în dotare”.

La intervenţia din 5 aprilie din Eşelniţa au participat 15 cadre de la ISU Mehedinţi, 9 voluntari de la SVSU Eșelnița, cu 3 autospeciale de intervenție (o autospecială cu apă, o autospecială de primă intervenție și un ATV de stins incendii, dotați cu 8 saci stingători și bătătoare sau unelte genistice).

În ceea ce priveşte afirmaţia că pompierii au avut la dispoziţie 20 de mililitri de apă şi că autospeciala aflată la faţa locului nu putea fi alimentată, este de asemenea o informaţie eronată… însă, pentru corecta informare a opiniei publice, facem precizarea că la acea intervenţie pompierii au avut permanent continuitate în stingere, apa asigurându-se fără întrerupere, folosindu-se pentru acest lucru ATV-ul de stins incendii aflat la intervenţie, acesta având o capacitate de 200 litri, precum şi sacii stingători din dotare.

Deşi nu a fost cazul, exista posibilitatea alimentării cu apă, foarte facil din Fluviul Dunărea şi din sistemul de alimentare cu apa a localităţii Eşelnita.

De asemenea, facem precizarea că deoarece incendiul nu se propaga compact, în mai multe focare şi pe suprafeţe foarte mari, unde pompierii să nu fi avut acces, nu s-a impus intervenţia aeriană.

Referitor la faptul că autospeciala SMURD a fost chemată doar după rănirea pompierului, facem precizarea că la toate intervenţiile de vegetaţie uscată nu participă ambulanţa SMURD, aceasta fiind disponibilizată pentru urgenţele medicale sau dacă riscurile identificate la locul evenimentului de comandantul intervenţiei impun acest lucru. Din raportările de la faţa locului, s-a comunicat că incendiul se propaga pe doar 200 ml, că se acţionează doar pentru lichidarea focarelor produse de doborâturile ce cad de pe versanţi şi că nu sunt necesare alte forţe în sprijin.

Faptul că la finalul intervenţiei s-a consemnat că au fost arse 25 ha, arată că tactica abordată de noi şi cu siguranţă şi de celelalte inspectorate judeţene din ţară, la astfel de intervenţii este una defensivă, tocmai pentru a nu ne asuma riscuri inutile, deci în niciun caz nu se poate trage concluzia că situaţia în teren era una de amploare”, au mai explicat reprezentanţii ISU Mehedinţi.

Politica