sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Prăpăd în Oltenia. Oameni evacuaţi din calea apelor, acoperişuri şi maşini distruse

Vremea capricioasă a făcut ravagii duminică seara în Oltenia. Au fost inundaţii, în urma ploilor abundente, iar vântul puternic a pus la pământ acoperişuri şi copaci, distrugând maşini. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Cel mai rău a fost în Mehedinţi, unde pompierii au salvat, din calea apelor, 48 de persoane, din locuinţe şi autoturisme, dar şi două animale.

Craiova, după furtună

O furtună a făcut prăpăd, duminică seara, în Craiova şi judeţul Dolj. Acoperişuri ale blocurilor au fost luate de vânt, iar 20 de maşini au fost avariate de copacii rupţi care au căzut pe ele.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În Craioviţa Nouă, conform ISU Dolj, acoperişurile a două blocuri au fost smulse de pe clădiri şi au căzut la pământ. Peste maşini. Unul dintre acestea a distrus, în cădere, şi faţada unui balcon.

Detașamentul 1 de Pompieri Craiova a intervenit cu 2 echipaje (descarcerare grea și echipă căutare-salvare ) la 3 copaci căzuți pe carosabil și/sau cale de acces.
Detașamentul 2 de Pompieri Craiova a intervenit cu 1 echipaj (descarcerare ușoară) pentru degajarea a unui acoperiș căzut pe autoturisme, fațada clădirilor, căi de acces, precum și îndepărtarea unui element de construcție ce prezenta pericol de prăbușire (fațada din tocărie PVC a unui balcon de la etajul 7).
Secția de Pompieri Craiova a intervenit cu 1 echipaj (ASAS) la 2 copaci căzuți pe carosabil și/sau cale de acces”, conform ISU Dolj.

Ieri, Detașamentul 1 de Pompieri Craiova si Detașamentul 2 de Pompieri Craiova, a intervenit în continuare, cu 5 echipaje, pentru monitorizarea și degajarea a unui acoperiș aflat pe fațada unui bloc – turn.

20 de maşini au fost avariate în total.

Pe de altă parte, secția de Pompieri Segarcea a intervenit cu 1 echipaj (ASAS) pentru evacuarea apei dintr-un beci.
Pompierii volunari au intervenit şi ei în judeţ, pentru deblocarea carosabilului de copacii doborâți de vânt în 12 localități: Băilești, Caraula, Predești, Lazu, Sopot, Melinești, Brabova, Rojiște, Tunarii Vechi, Vârtop, Sârsca și Terpezița.

Prăpăd în Mehedinţi

În Mehedinţi, ploile au făcut ravagii. În noaptea de duminică spre luni s-au produs viituri şi inundaţii în 21 de localităţi din judeţ. 48 de persoane şi 2 animale au fost salvate din calea apelor, de pompieri.

Salvatorii ISU Mehedinţi au acționat cu motopompe pentru evacuarea apei acumulate în 26 de gospodării/case/beciuri de pe raza a 16 unităţi administrativ-teritoriale, fiind sprijiniţi în acţiunile de salvare de persoane, animale şi bunuri de către poliţişti şi jandarmi, dar şi de către autorităţile administraţiei publice locale.

Pompierii mehedinţeni au acţionat în localităţile Malovăţ, 23 August, Ghelmegioaia, Prunişor, Fântâna Domnească, Ştefan Odobleja, Baia de Aramă, Vj. Mare, Traian, Husnicioara, Scăpău, Pătulele, Ciochiuţa, Păltinişu, Faţa Cremenii, Tâmna, Bistriţa, Cioroboreni, Stigniţa, Meriş şi Podu Grosului, atât pentru salvarea a 48 de persoane din locuinţe şi autoturisme şi a două animale, dar şi pentru evacuarea apei din 26 gospodării/ case/beciuri şi îndepărtarea a 22 de copaci căzuţi.

O situație deosebită s-a înregistrat în localitatea Ghelmegioaia, unde au fost salvate 18 persoane, 12 dintre acestea din locuinţe şi alte 6 din autoturisme”au informat reprezentanţii ISU Mehedinţi.

Circulația rutieră pe DN 6 a fost blocată ore bune,fiind reluată în cursul nopţii, iar circulaţia feroviară a fost blocată în zona Balota – Dr.Tr.Severin.

În cursul nopţii, două trenuri au staționat în halta Balota şi Gara Dr.Tr.Severin, persoanele fiind transbordate, prin grija CFR Călători, în alte trenuri care circulau pe rute funcționale, mai arată ISU Mehedinţi.

Ieri, 3000 de mehedinţeni nu aveau curent. Au fost afectate parţial 5 linii electrice la Godinești-Baia de Aramă, Husnicioara-Prunișor, Motru-Ilovăț, Strehaia-Albulești, Motru-Strehaia, cu 1390 abonați afectați, iar 7 linii electrice au fost afectate total la Husnicioara-Banovița 1, Husnicioara-Carieră 1, Husnicioara – Carieră 2, Burila – Jiana, Topleț – Șantier Naval, Strehaia – Grozești, Strehaia – Filiași, cu 1682 abonați afectați.

Luni, pompierii din cadrul ISU Mehedinţi au derulat misiuni de salvare şi evacuare a apei cu ajutorul motopompelor, dar și de înlăturare a aluviunilor din gospodării în localităţile Malovăţ, Prunişor, Vânju Mare şi Ciochiuţa.

Probleme au fost şi în Vâlcea. Potrivit ISU Vâlcea, în jurul orei 00:15, mai mulți copaci s-au prăbușit pe carosabil blocând parțial sau total traficul pe DN 64 în dreptul localității Orlești, pe DN 67 B la Mădulari, dar și pe drumuri județene la Grădiștea Obislavu și Pesceana. Au fost anunțați cei de la Secția de Drumuri Naționale (SDN) Vâlcea pentru înlăturarea arborilor.

De asemenea, în jurul orei 00:29, Garda de Intervenție Drăgășani a acționat la îndepărtarea copacilor căzuți pe carosabil pe șoseaua de centură a orașului, precum și în comuna Orlești.

În unele localități, vântul a bătut cu rafale de până la 90 km/h. Au fost afectate parțial 10 linii, 195 de puncte de transformare, iar la 5.877 de consumatori au rămas fără curent. Localitățile afectate sunt: Ghioroiu, Zătreni, Livezi, Roșiile, Sinești, Grădiștea, Stefănești, Lădești, Stănești, Măciuca, Cernișoara, Oteșani, Crețeni, Amărăști, Copăceni, Storești, Frâncești, Bezoi, Călimănești și Lungești.

Târgu Jiul, inundat

Mai multe străzi din Târgu Jiu au fost inundate în urma ploilor căzute noaptea trecută.

Lacul Panduraşul s-a revărsat, iar apa a ajuns pe străzile din apropiere, în urma precipitaţilor abundente din noaptea trecută, informează adevărul.ro, care arată că pe străzi au ajuns şi peşti din lac.
Pe de altă parte, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Gorj, Florin Chisim „în urma precipitaţiilor abundente cazute pe parcursul noptii pe teritoriul judeţului Gorj, instituția noastră a fost solicitată să intervină pentru gestionarea mai multor situaţii de urgenţă generate de inundaţii. Pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei din mai multe gospodării şi subsoluri situate pe străzile Barajelor, Dosoftei, Aleea Gladiolelor şi Mihai Eminescu din municipiul Tg.-Jiu“.

Unul dintre subsolurile afectate este cel al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

În judeţ, pompierii gorjeni au intervenit pentru degajarea unui copac cazut pe carosabil în localităţile Tismana şi Padeş.

Vremea a afectat şi locuitorii din judeţul Olt. Aproape 2.000 de persoane au rămas fără energie electrică. 
Potrivit ISU Olt, 1.925 consumatori din localităţile Leleasca, Dobrosloveni, Drăghiceni, Caracal, Radomireşti, Mihăeşti, Seaca, Dăneasa şi Sprâncenata, nu aveau, ieri, energie electrică.

Politica