Procurorii fac cercetări pentru rele tratamente aplicate minorului în ceea ce o priveşte pe Sorina, fetiţa de 8 ani smulsă, vineri, cu forţa din sânul familiei care a crescut-o, din Baia de Aramă, Mehedinţi.
Prim procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Tena Tulitu, a afirmat, luni, că procurorul de caz Maria Pițurcă a procedat corect şi că se impunea ca Sorina să fie dusă la Serviciul de Medicină Legală.
„Foarte multe date nu am pentru că nu sunt procuror de caz, nu sunt nici purtător de cuvânt. Referitor la doamna procuror, doamna este la muncă. Este în activitate, nu are concediu. În Dosarul 502/2019, se fectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, rele tratamente aplicate minorului, nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului, înșelăciune, fals privind identitatea, uz de fals și împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu. Aceste sunt infracțiunile pentru care se efectuează cercetări în acest dosar. (…) S-a emis mandat de percheziție. Doamna procuror nu a mers să ridice un copil. Mandatul nu a fost pentru a ridica un copil, ci pentru a se constata o stare de fapt la fața locului, în sensul că acea fetiță este ținută ilegal. Noi nu am venit să ridicăm un copil. Informațiile s-au denaturat în spațiul public. Acolo, procurorul a mers să constate o stare de fapt, adică o stare de ilegalitate, de deținere ilgală a copilului din partea familiei Șărămăt. În spațiul public au apărut frânturi, imagini care nu sunt fidele, fiind efectuate cu telefonul mobil”, a cdeclarat Tulitu.
Ea a mai susţinut că: „S-a luat copilul pentru a merge la IML să constate starea fizică și psihică a copilului. Pentru asta s-a luat copilul și s-a mers la Medicina Legală. În filmarea oficială, se vede clar cum s-a desfășurat percheziția, cum procurorul de caz a încercat să dialogheze cu minora, a încercat să spună familiei Șărămăt scopul sosirii acolo, adică nu sunt lucruri pe care eu vi le spun să fie pro cauză. Cei care vor face verificări, vor constata acest lucru. Să nu amestecăm executarea cu un dosar penal. Copilul trebuia luat pentru a fi dus la Medicina Legală. Există infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului. Nu pot să spun mai multe. În opinia mea, doamna procuror a respectat procedura”.
Pe de altă parte, Bogdan Licu, procurorul general interimar al României a declarat, luni, că Sorina nu trebuie să părăsească țară până nu se va stabili, cu exactitate, dacă în acest caz se respectă condițiile de siguranță a minorei.
„Vă pot spune, din punctul meu de vedere, că fetița nu trebuie să părăsească țară până nu vom stabili că acest lucru se va face în condițiile de siguranță fizică și mai ales psihică a acesteia”, a declarat Licu.
O echipă de la Parchetul General a venit, luni, la Craiova pentru a demara o anchetă cu privire la modul în care s-a acţionat în cazul fetei, ulterior urmând a fi făcute verificări şi în Mehedinţi.
Duminică, peste 100 de mehedinţeni din Baia de Aramă au venit la Craiova şi au protestat faţă de cum a procedat statul în cazul fetiţei de 8 ani, care a fost luată cu forţa din casa asistentului maternal pentru a fi predată familiei care a adoptat-o şi care ar urma să o ducă în Statele Unite ale Americii. Oamenii au cerut anularea adopţiei.