miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Primarul din Baia de Aramă, după gratii

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova l-au condamnat pe primarul oraşului Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu, la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie, în dosarul furtului de arbori. Decizia instanţei este definitivă.

Primarul orașului aflat în nordul județului Mehedinți fusese trimis în judecată în anul 2016 pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la tăiere de arbori din fondul forestier naţional, instigare la furt de arbori din fondul forestier naţional şi abuz în serviciu. Dosarul a fost instrumentat de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Mehedinţi. Conform comunicatului de presă al Direcţiei Generale: „La data 14.09.2013, D.I.R. a dispus ca firma la care fusese administrator cu puteri depline din anul 2004, de la înfiinţare, şi până în 2012, când devenise primar al oraşului, să taie ilegal, fără autorizaţie de exploatare emisă de Ocolul Silvic, arborii din pădurea publică a oraşului respectiv, rezultând un volum de 344,96 mc material lemnos, în valoare de 39.108,45 lei. Lemnul a fost comercializat ulterior către o altă societate comercială, în baza unor avize de însoţire a mărfii false în privinţa sortimentelor de lemn. Cu ocazia cercetărilor, au fost identificate cinci avize de însoţire a materialului lemnos emise de societatea comercială, întocmite în fals în sensul că datele înscrise nu corespundeau cu datele din registrele de evidenţe a intrărilor – ieşirilor materialului lemnos al unui depozit al firmei, de asemenea avizele nu erau înregistrate sau erau înregistrate cu încălcarea dispoziţiilor legale în evidenţa gestionară primară a depozitului. Prin aceasta s-a încercat să se ascundă faptul că societatea comercială deţinea o cantitate de masă lemnoasă de provenienţă nelegală şi, de asemenea, s-au evidenţiat în actele contabile cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, influenţându-se astfel determinarea impozitului pe profitul datorat bugetului de stat. Terenul pe care s-a realizat defrişarea se află în intravilanul oraşului şi era încadrat în categoria de folosinţă ,,teren forestier”, fiind supus respectării regimului silvic. Ca motivaţie infracţională se reţine faptul că primarul dorea demararea unor proiecte de amenajare pe acel teren a unui cartier de locuinţe sociale sau, după caz, a unui patinoar, parc sau a unei pârtii de schi”.

Pe 4 octombrie 2016, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Mehedinţi au finalizat cercetările, iar procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi a emis rechizitoriu şi a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului de la Baia de Aramă şi a altor persoane, inculpate în acest dosar.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În noiembrie 2017, Tribunalul a decis să îl condamne la a patru ani de închisoare cu executare, condamnări primind şi complicii săi. Sentinţa de atunci a fost atacată, iar Curtea de Apel Craiova a decis marţi, 18 iunie 2019, să îl trimită pe Dunărinţu la închisoare.

Politica