joi, decembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Doi fermieri cer fonduri UE pentru asigurarea culturilor

Doi fermieri din judeţul Olt încearcă să obţină fonduri europene pentru asigurarea culturilor. Cei doi, care deţin suprafeţe agricole la Mihăieşti şi în zona Tătuleşti- Bărăşti, au depus proiecte în acest sens la OJFIR Olt.

Aceasta prin submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor”.


Reprezentanţii OJFIR Olt spun că mai mulţi fermieri olteni s-au interesat de această submăsură, însă doar doi au depus şi cereri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Doar doi fermieri au depus cereri pentru această submăsură, deşi există un interes crescut. Foarte mulţi au venit să se intereseze despre criteriile de eligibilitate. Este o submăsură nouă, iar după ce se vor clarifica lucrurile sunt convinsă că vom avea mai multe cereri depuse”,a spus Letiţia Brânaru, şef serviciu în cadrul OFIR Olt.

Fermierii din judeţ îşi pot asigura culturile de secetă, arşiţă, inundaţii, grindină, îngheţ, ploi torenţiale, furtuni, urgane şi tornade.

Scopul acestei submăsuri este încurajarea fermierilor să participe la schemele de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producția agricolă.

Sprijinul nerambursabil este de 70 la sută din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 SO, iar pentru fermele mari de 55 la sută.

Etapa I a sesiunii anuale de depunere a cererilor de finanţare aferentă culturilor de primăvară se desfăşoară în intervalul 1 aprilie-30 noiembrie 2019. Astfel, în cadrul etapei I numai culturile înfiinţate în primăvara anului 2019, pentru care există SO calculate, conform secţiunii din CF aferentă SM 17.1, pot face obiectul sprijinului prin submăsura 17.1, dacă sunt îndeplinite criteriile prevăzute în ghid.

Politica