Peste 2.500 de copii sunt prezenţi în această săptămână la Slatina pentru a lua parte la cea de-a 21-a ediţie a Concursului naţional „Căluşul Românesc”.
Miercuri dimineaţă, căluşarii au făcut vizite demonstrative la sediile Inspectoratului Şcolar, Primăriei Slatina şi Consiliului Judeţean Olt.
Şi în acest an, organizatorii au pregătit un tablou coregrafic intitulat „Căluşul uneşte România”, dedicat intrării căluşului în patrimoniul imaterial UNESCO. Evenimentul se va desfăşura în această seară, de la ora 19.00, pe Esplanada din centrul Slatinei.
„Concursul naţional al copiilor Căluşul Românesc, aflat la ediţia cu numărul 21, a început cu vizite demonstrative la Inspectoratul Şcolar, la Primăria municipiului Slatina şi la Consiliul Judeţean. Aşteptăm cu nerăbdare parada portului popular care se va desfăşura începând cu ora 18.00 şi, bineînţeles, tabloul coregrafic de deschidere «Căluşul Uneşte România», care se va desfăşura în deschiderea oficială a concursului nostru. Au venit din ţară peste 800 de participanţi, vor fi aproape 2.500 de copii la paradă. Sperăm că timpul va ţine cu noi”, a declarat directorul Palatului Copiilor Slatina, Iliuţă Brăileanu.
Dansatorii au fost primiţi în cele trei instituţii reprezentative ale judeţului şi Slatinei, momentul marcând transformarea municipiului în „capitala dansului popular românesc”
„Momente frumoase, ca de fiecare dată, la Concursul Naţional «Căluşul Românesc». Înţeleg că în continuare, astăzi după-amiază, la deschiderea oficială avem un eveniment deosebit. Aşa cum ştiţi, în ultimii ani, festivalul a crescut. Acum doi ani, am intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai mare număr de dansatori de căluş, anul trecut a fost ediţia aniversară şi am avut acel tablou coregrafic pus în scenă de către toţi dansatorii din toată ţara şi invitaţii din străinătate. Înţeleg că şi în acest an s-a pregătit ceva deosebit. Eu ţin să felicit copiii pentru faptul că duc mai departe tradiţiile, dar şi pe îndrumătorii şi profesorii lor pentru că au grijă de ei să-i înveţe aceste lucruri. Felicit Palatul Copiilor şi pe domnul director pentru că reuşeşte de fiecare dată, de 21 de ani, să transforme Slatina, de Rusalii, în capitala dansului popular românesc”, a declarat preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu.
Şi primarul Slatinei, Emil Moţ, i-a felicitat pe micuţii dansatori şi pe instructorii lor.
„M-am simţit minunat când i-am primit pe aceşti dansatori minunaţi. Mai ales pe căluşari, sunt olteni de-ai noştri. Este a XXI-a ediţie a acestui concurs, profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor Slatina, a fost ca de obicei la superlativ, a reuşit să aducă la noi în oraş cei mai frumos şi cei mai buni din punct de vedere al artei populare, al portului popular, al dansului, iar copiii sunt superbi, extraordinari. Le doresc mult succes în zilele care urmează, la concursul care se va desfăşura, şi îmi doresc ca ei să se simtă aici, la Slatina, foarte, foarte bine. Concursul căluşăresc va continua la Slatina, avem oameni iubitori de folclor, care se ocupă de acest lucru, şi suntem că în viitor concursul va fi din ce în ce mai puternic şi va avea şi mai mulţi participanţi”, a spus Moţ.