duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Apa de la Water park, fără probleme. Reclamaţii la piscine

Apa de la Water park trimisă de reprezentanţii Primăriei Craiova spre analiză la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj se încadrează în parametrii calitativi. Adică, ar fi bună de îmbăiat. Inspectorii DSP vor merge însă în control.

Analizele s-au făcut după ce câţiva părinţi au reclamat faptul că la Water park-ul din Craiova sunt probleme. Copiii lor ar fi dezvoltat afecţiuni cutanate după ce au făcut baie şi au urmat cursuri de înot aici.
„Azi dimineaţă am aflat şi eu de această problemă. Viceprimarul Adrian Cosman este plecat la Waterpark, se va deschide o investigaţie, se va vedea despre ce e vorba. Probabil că va verifica probele de apă şi celelalte obiecte cu care cetăţenii care vin la Water park intră în contact”, spunea primarul Craiovei Mihail Genoiu, la finele lunii trecute, în cadrul unei conferinţe de presă.
Reprezentanţii Primăriei au trimis la DSP Dolj cinci probe de apă. În urma analizării lor s-a constatat că nu sunt probleme.
Inspectorii în sănătate publică vor face însă propriul control la Water park, luna viitoare. Atunci începe controlul tematic la ştrandurile şi piscinele din Dolj, conform unei decizii a Ministerului Sănătăţii. Iniţial s-a discutat despre începerea verificărilor imediat după mini-vacanţa de Rusalii. În total, 21 de ştranduri şi piscine vor fi controlate.
Între timp, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (Dolj) fac controale în urma sesizărilor făcute de cetăţeni.
Sunt deja două reclamaţii care ar viza Piscina Sânziana din cartierul craiovean Sărari. Oamenii care au fost aici au reclamat faptul că apa ar fi murdară şi că în zonă nu se face curăţenie.
În ciuda faptului că există unele reclamaţii, locurile special amenajate pentru scăldat sunt de preferat celor din natură.
Specialiştii DSP Dolj reamintesc că scăldatul în locuri neamenajate corespunzător (plaje, grupuri sanitare, duşuri) determină riscuri majore pentru sănătate.
„Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă, în condiţiile în care în judeţul nostru nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere.

Riscurile pentru sănătate la care se expun persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate, sunt următoarele: deces prin înec, deoarece nu este cunoscută exact adâncimea locului în care se scaldă, iar în apele curgătoare se pot forma vârtejuri; îmbolnăviri prin: leptospiroză (boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor); meningită (inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării, manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare, convulsii şi tulburări ale stării de conştienţă); boli de piele – micoze, eczeme; boli digestive – boală diareică, hepatită de tip A, holera, febra tifoidă, dizenteria; afecţiuni ale ochilor şi urechilor – blefarite, conjunctivite, otite, sinuzite”, arată reprezentanţii DSP Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Un risc major pe malurile cu vegetaţie sălbatică îl reprezintă căpuşele, care pot transmite Boala Lyme.
„Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise din cursurile de apă (boli grave şi chiar deces), solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu îşi periclita sănătatea sau chiar viaţa”, mai menţionează reprezentanţii DSP Dolj.

Politica