luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Familia Regală nu vinde Peleşul

Familia Regală nu a negociat şi nu intenţionează să vândă Castelul Peleş, deşi ministrul Culturii a afirmat recent acest lucru. În ciuda faptului că statul român a câştigat în 2018 circa două milioane de euro, autorităţile nu au înlocuit vechea centrală montată de Carol I, aceasta fiind schimbată recent de Familia Regală, scrie Adevărul.

Castelul a fost ţinut în frig o iarnă întreagă pentru că Ministerul Culturii nu a schimbat centrala termică iar Familia Regală a investit 100.000 de euro pentru a schimba centrala termică.
Vechea instalaţie a fost unicat în Europa, la vremea ei. Căldura de la noua centrală este transmisă spre 13 baterii subterane ale castelului, de unde pleacă în toate cele 160 de camere.

În anul în care muzeografii au stat în frig, Peleşul a fost vizitat de aproape 500.000 de turişti, iar din vânzarea biletelor s-au câştigat aproape două milioane de euro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, a declarat săptămâna trecută că statul român este dispus să cumpere Castelul Peleş, dar că trebuie să existe şi disponibilitatea de a-l vinde din partea Casei Regale, care să facă şi o propunere financiară.

Dacă va fi scos la vânzare, statul roman va avea drept de preemţiune asupra Castelului Peleş.

Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa primului rege al României, Carol I, între 1873 şi 1914. A fost reşedinţă de vară a regilor României, iar în prezent se află în proprietatea familiei regale a României şi adăposteşte Muzeul Naţional Peleş. Proiectul său a fost realizat de arhitectul Wilhelm von Doderer. Palatul a fost până în 1947 spaţiu aulic pentru vizitele oficiale şi loc pentru ceremonii militare. Din anul 1953, castelul a devenit muzeu naţional, deschis publicului larg.

Memorandumul privind retrocedarea Castelelor Peleş şi Pelişor, a părţii vechi din Foişor, precum şi a vilelor Stăvilari şi Ceramica şi a terenurilor aferente, către Regele Mihai, a fost aprobat pe 20 februarie 2007 de Guvernul României. În momentrul retrocedării, familia regală s-a angajat să păstreze destinaţia de muzeu a Castelului Peleş. În acelaşi timp, Casa Regală şi-a anunţat intenţia ca o parte din Castelul Pelişor să rămână muzeu, cealaltă urmând să fie reşedinţa familiei.

Politica