sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

„OZN” oltenesc, marcă înregistrată

Oltenii se pot mândri că la ei acasă a fost inventat un „OZN”. Aceasta, datorită inginerului Nicolae Stăncioiu, din comuna doljeană Perişor. El a inventat o „farfurie zburătoare cu opt propulsoare independente”.

Nicolae Stăncioiu, inginer pensionar, a depus actele la Oficiul pentru Invenţii şi Mărci Înregistrate încă din 2013, însă abia acum a fost înştiinţat că invenţia sa, „farfurie zburătoare cu opt propulsoare independente”, a fost recunoscută. Mai trebuie doar să plătească pentru a primi şi diploma.

Ca să obţii brevetul de invenţie se depune o documentaţie, pe care eu am depus-o în 2013. A trebuit să treacă prin mai multe comisii de specialişti, în cazul ăsta de aeronautică. Acum trebuie să plătesc nişte taxe ca să îmi dea diploma”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, Nicolae Stăncioiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„OZN”-ul oltenesc a costat undeva la 3.000 de lei, bani pe care omul i-a adunat cum a putut. Nicolae Stăncioiu l-a construit în propia sa curte, din Perişor, fiind ajutat de un prieten.

Pentru ca farfuria zburătoare să fie dotată cu propulsoare, comenzi electronice şi un soft corespunzător i-ar trebui sute de mii de lei.

Ar fi nevoie de sponsori, dar oamenii nu se prea grăbesc să sprijine financiar invenţia oltenească. Doljeanul nu renunţă însă.

Acum lurez la una mică de un metru. Am făcut puţină demonstraţie anul trecut dar trebuie să iau altă propulsie pentru că la cea pe care am avut-o forţa de tracţiune era mică. Mi-a făcut-o cineva cadou. Costă. Să vedem cum găsesc pe internet. Eu încerc să o fac tot de un metru ca să mă coste mai puţin. Cea mare e imposibil de realizat pentru că trebuie bani foarte mulţi şi ar fi nevoie de o fabrică. Nu merge chiar aşa”, spune inginerul.

Nicolae Stăncioiu mai explică: „Pe aceea am făcut-o din poliester, că trebuie material uşor, forţa de greutate era 400 grame, forţa de tracţiune la fel. Deci nu reuşea să o ridice. Acum fac alta. Nu mă las, sunt perseverent. Vreau să aduc nişte propulsoare mai puternice şi să o fac din alt material”.

Cu bani puţini, nici materiale de calitate nu prea găseşti, mai spune inginerul.

Acum astea de pe internet, la banii mei, majoritatea sunt chinezeşti, că am mai luat şi a picat repede. După o jumătate de oră mi-a picat partea de comandă. Acum vreau să fac aerodina lenticulară a lui Coandă”, recunoaşte doljeanul.

De altfel, inginerul a afirmat, în trecut, că ideea invenţiei sale a venit studiindu-l pe marele savant Henri Coandă, care a copilărit în Perişor.

Politica