Medicul Bogdan Vătu este singurul oncolog bărbat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, fiind, practic, înconjurat de femei. Este medicul care îşi construieşte cu grijă relaţia cu pacientul, îl consiliază şi caută cele mai bune soluţii pentru el. Are insomnii atunci când se ocupă de cazuri dramatice. Este convins că în două decenii oamenii nu vor mai muri de cancer. Cercetările din domeniul medical şi noile descoperiri vor transforma cancerul într-o boală cronică, comună.
Medicul Bogdan Vătu lucrează din toamna anului trecut pe Secţia de Oncologie a Spitalului Slatina. Este singurul bărbat oncolog, restul colegilor fiind femei. Glumeşte spunând că inclusiv brancardierul de pe secţie este o femeie. A ales unitatea medicală de pe malurile Oltului pentru că ştia că aici s-au făcut investiţii, totodată, este aproape de casă.
„Am venit din 8 noiembrie la Slatina. Îi cunoşteam pe colegii de pe secţie, iar când a fost scos postul la concurs, m-am prezentat. M-am gândit că sunt aproape de Craiova, pentru că mai erau posturi disponibile şi la Vâlcea sau Braşov, dar erau mai departe. A contat şi că Spitalul Slatina este dotat, că aici s-au făcut investiţii în ultimul timp. În fine, sunt singurul bărbat de pe secţie şi brancardierul este tot femeie. Am o relaţie bună cu medicii de pe secţie, ne consultăm pentru a lua cele mai bune decizii în cazurile complicate”, a spus Vătu.
Adresabilitate crescută pe secţie
Oncologul spune că a rămas surprins când a văzut cât de ridicată este adresabilitatea pe secţie.
„Sunt foarte mulţi pacienţi care vin pentru tratament pe secţie. Patologia oncologică este în creştere, alături de diabet şi reumatologie. Ocupăm primele locuri. Se investesc foarte mulţi bani în cercetare şi în dezvoltarea de terapii noi. Screeningul populaţiei este unul care se îmbunătăţeşte. Metodele de diagnostic au avansat, oamenii au acces uşor la investigaţii CT, RMN, PET-CT. Sunt foarte mulţi pacienţi, deşi Spitalul Slatina se află la intersecţia dintre două centre universitare, Craiova şi Bucureşti. Cu toate acestea, adresabilitatea este una crescută”, a spus oncologul.
Grav este că mulţi dintre pacienţii care se prezintă la oncolog vin în stadii avansate de boală, când medicii nu mai pot face mare lucru.
„Din păcate, profilul pacientului oncologic care vine la Slatina este în general al bolnavului care neglijează boala destul de mult timp, vine în stadiu avansat de boală, în care opţiunile noastre terapeutice sunt limitate mai mult la a prelungi supravieţuirea. Vorbim mai rar de curabilitate. Cu cât stadiul de boală este mai avansat, cu atât opţiunile noastre de tratament sunt limitate. Educaţia pacientului joacă un rol în tratamentul acestuia şi prezentarea la doctor”, a adăugat medicul de la Spitalul Slatina.
„Viaţa pacientului diagnosticat cu cancer se schimbă radical”
Medicul este foarte atent la relaţia pe care o are cu pacientul. Ştie că povara unui astfel de diagnostic este greu de dus. Bogdan Vătu spune că viaţa pacienţilor, după aflarea veştii că suferă de cancer, se schimbă radical.
„Pacientul oncologic suferă un şoc psihic când primeşte diagnosticul de cancer, viaţa lui se schimbă radical, indiferent de tipul de cancer pe care îl are. Când aude cuvântul cancer, pacientul este şocat. Este important cum transmite medicul informaţia. Trebuie să transmită mesajul, astfel încât impactul asupra pacientului să fie cât mai mic. Şi starea psihică a pacientului joacă un rol important în succesul nostru terapeutic. Dacă pacientul nu vrea să mai lupte cu boala, ne face munca foarte grea”, a mai declarat Vătu.
Acesta spune că se detaşează cu greu de suferinţa oamenilor, iar cazurile dramatice îi dau insomnii.
„Este greu să te detaşezi de suferinţa oamenilor, pentru că lucrezi cu ei, nu lucrăm cu obiecte. Eu nu plâng când am cazuri dramatice, dar am seri în care nu dorm şi stau şi mă gândesc. Sunt oameni cu care interacţionezi, îi vezi des, tratamentele pe care le administrăm noi se pun pe o perioadă lungă de timp. Vedem pacientul destul de des, capătă o oarecare apropiere de noi. Ne aduce toate investigaţiile, îşi pune speranţele în noi. Cred că este important să ai încredere în medicul care te tratează, indiferent de boala de care suferi”, a spus medicul.
Oncologul este convins că în două decenii va fi descoperit leacul pentru cancer
Tânărul medic de la Spitalul Slatina este convins că ştiinţa va face din boala neoplazică una cronică, fără a mai fi una letală.
„Probabil se va descoperit tratament pentru cancer, dar cred că lucrurile sunt în stadiu de cercetare. Eu mă aştept ca în următorii 20 de ani să se ajungă undeva la transformarea bolii neoplazice într-o boală cronică şi nu letală. Dacă nu putem să-l tratăm, măcar să-l putem ţine sub control. Pentru rezultate bune, trebuie să avem şi o educaţie a populaţie ca să vină la medic, trebuie să ştim de ce apare cancerul, factorii care îl declanşează şi îl întreţin. Este un efort comun între companile care produc medicamentele, între cercetătorii care le testază şi autorităţile care le susţin, pentru că noile terapii costă foarte mult”, a conchis Bogdan Vătu.