Serviciul Român de Informaţii (SRI) a pus în funcţiune sistemul IT prin care poate controla modul de cheltuire a banilor în instituţii publice, dar şi cât de cinstiţi sunt patronii care au mai multe firme sau angajaţii care au bani mai mulţi decât cei pe care-i declară.
Sistemul ar trebui să poată identifica rapid şi firmele ai căror acţionari sau administratori figurează la mai multe societăţi şi au cazier judiciar, precum şi persoanele fizice în cazul cărora sunt neconcordanţe între venitul declarat şi clădirile, terenul sau maşinile cumpărate, scrie profit.ro.
Pe lângă încercarea de a centraliza mai atent procesul de cheltuire a banului public, utilizarea sistemului IT va permite SRI să obţină răspunsuri rapide, în mai puţin de 60 de secunde, la întrebări de tipul:
– care sunt societăţile comerciale ai căror acţionari sau administratori figurează la mai mult de N societăţi comerciale şi au cazier judiciar?
– care sunt societăţile comerciale înfiinţate între anii AAAA-AAAA, cu numărul mediu de angajaţi în perioada BBBB-BBBB mai mic decât N şi cu rambursări de TVA mai mari de S lei?
– care sunt societăţile comerciale cu cifra medie / angajat mai mare decât media + P% din abaterea medie standard a codului CAEN X?
– care sunt persoanele fizice al căror venit personal declarat pe perioada AAAA – AAAA şi creditele bancare contractate pe perioada BBBB – BBBB este cu P% mai mic decât numărul de metri pătraţi de teren / clădiri * V şi auto de valoare minim S lei, dobândite în perioada CCCC – CCCC?
Implementarea întregului sistem informatic va fi însoţită de dezvoltarea unei platforme Big Data şi a unei componente de acces securizat în condiţii de mobilitate, extensie a platformei Big Data.
Platforma Big Data va avea o componentă de analiză avansată ce va permite SRI şi altor instituţii să analizeze întregul volum de date existent.