miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Evoluția costumului bărbătesc pe parcursul timpului

O imagine a eleganţei

Costumul bărbătesc a simbolizat dintotdeauna eleganța, şarmul şi alte concepte ce clădesc imaginea profesionalismului şi a succesului. Fie că este vorba despre ţinute încărcate cu accesorii sau unele alcătuite din doar trei piese, costumul bărbătesc aduce un avantaj semnificativ celor ce aleg să îl poarte, fiind reprezentat de o îmbinare armonioasă a confortului şi a rafinamentului. În ciuda numeroaselor modificări prin care a trecut, ideile de bază au rămas neschimbate iar indiferent de componența costumului, look-ul final este de cele mai multe ori unul foarte îngrijit.

Caption: Indiferent de eveniment, cea mai formală tinuță este cu siguranță costumul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Componența iniţială a ţinutei

Anii 1900 au marcat nu doar încheierea erei victoriene ci şi începutul uneia în care confortul a ajuns în prim plan. La acea vreme, costumul era alcătuit din trei piese şi anume sacoul, vesta şi pantalonii cu talie înaltă. Popularitatea ţinutei era extrem de mare, în cele mai multe cazuri bărbaţii purtând aceste haine de dimineaţă şi până seara, alternând doar accesorii precum nelipsita pălărie, cravata sau acul de la cravată. Douăzeci de ani mai târziu, ideea de confort a fost accentuată şi mai mult, renunţându-se la costum în situaţiile în care atmosfera era una lejeră, între prieteni. Au fost adoptate ţinutele sport şi jachetele scurte iar vesta a fost complet exclusă din garderobă. Tot în această perioadă şi-a făcut apariţia şi papionul în ţinutele celor care optau pentru un look formal însă mai relaxat.

Anii ’50 – un mare pas către eleganță

Începând din anul 1950, costumele bărbăteşti s-au întors la caracteristicile iniţiale şi a fost îndreptată atenţia mai mult către eleganță. Cu toate că au revenit la modă hainele lungi, acestea au fost puţin scurtate astfel evidenţiind în mod estetic și plăcut cămaşa în zona mânecilor. Ţinutele sport şi-au pierdut considerabil popularitatea, în acest deceniu costumele fiind purtate de bărbaţi de toate vârstele, pe tot parcursul zilei. În ceea ce priveşte culorile sacoului şi a pantalonului, acestea au fost reprezentate de către variaţii de negru, bleumarin sau maro. Tot în această perioadă, clasicul costum negru cu cămaşă albă a fost în vogă iar celebrităţi remarcabile precum cei de la The Beatles au contribuit la reputaţia acestuia.

Moda Disco şi culorile deschise

În perioada anilor 1970, tendinţele din modă au dictat purtarea costumelor de culori deschise. Uitându-ne înapoi în timp, acest trend a fost evidenţiat până şi în cadrul filmelor din acea perioadă. Spre exemplu, James Bond, renumitul spion din cărţile şi filmele bazate pe eleganța vieţii de noapte din cazinouri, îşi face apariţia într-un costum alb imaculat în filmul Diamonds are Forever din anul 1971. O altă mare influenţă ce a contribuit la tranziţia către culori ţipătoare şi haine strâmte a fost reprezentată de către curentul Disco. Un element definitoriu ce a revenit în compoziţia costumului bărbătesc în anii ’70 a fost vesta. Această perioadă poate fi privită drept o abatere de la regulile ce până atunci defineau formala ţinută bărbătească.

Deceniul următor a fost marcat de către revoluţia muzicală, costumul bărbătesc fiind influenţat de imaginea vedetelor pop şi a celor din scena heavy metal sau glam rock. În acest sens, accentul a fost pus din nou pe confort, designerii realizând costume lejere care să arate bine, acompaniate de o coafură voluminoasă.

Anii ’90 şi renunţarea la cămăşi

Definitoriu pentru această perioadă este faptul că look-ul relaxat a câştigat atât de mult teren încât cămaşa nu a mai fost o piesă obligatorie a costumului bărbătesc. Aspectele cele mai importante asupra cărora se concentrau bărbaţii erau de natură socială şi profesională iar imaginea a coborât pe plan secund. Deseori bluzele de corp sau tricourile monocrome au înlocuit cămaşa iar sacoul şi pantalonii erau fie negre, fie albe, culorile stridente dispărând din acest stil vestimentar.

În prezent, costumele din trei piese au revenit la modă iar culorile caracteristice sunt reprezentate atât de cele clasice precum negru, bleumarin şi maro cât şi de culori vii, uneori chiar îndrăzneţe precum roz sau portocaliu. O altă caracteristică a costumelor din zilele noastre este modelul în carouri iar designerii din diferite colţuri ale lumii încurajează acest look retro şi impresionant. Nu în ultimul rând, în alcătuirea unei ţinute formale preferinţele personale joacă un rol important iar piesele şi culorile alese pot fi complementare personalităţii fiecăruia.

 

Politica