joi, decembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Cardul european de sănătate, folosit pentru călătorii în UE mai scurte de 6 luni

Dacă până de curând valabilitatea Cardului european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) a fost de doar un an, aceasta s-a dublat pentru cardurile sau certificatele înlocuitoare provizorii nou-emise, scrie Adevărul.
Din evidenţele caselor judeţene de asigurări de sănătate, lunile iunie şi iulie sunt cele în care se primesc cele mai multe cereri pentru emiterea cardului european de asigurări de sănătate, un document care în România se eliberează doar la cerere, cei mai mulţi solicitanţi asigurându-se, astfel, medical pentru sejururile peste hotare, chiar dacă există, la cumpărarea pachetului turistic, şi varianţa încheierii unei asigurări de sănătate private pentru acea perioadă.

Acest document – care în această perioadă nu poate fi emis, din cauza problemelor legate de licitaţia privind desemnarea firmei care le realizează efectiv, dar solicitanţii primesc în locul lui un certificat provizoriu, în baza căruia beneficiază de aceleaşi drepturi – oferă asiguraţilor în sistemul public de sănătate dreptul de a beneficia de servicii medicale de necesitate în perioada şederii temporare (cel mult 6 luni) pe teritoriul unei ţări care este membră a Uniunii Europene.

Cardul, de fapt, dovedeşte calitatea de asigurat în România în situaţiile în care titularul are nevoie de asistenţă medicală în ţara de destinaţie sau de tranzit, membră a Uniunii Europene.
Pentru a obţine acest tip de document asiguratul trebuie să depună la Casa de Asigurari de Sănătate o cerere prin care solicită eliberarea cardului, copia actului de identitate – cartea de identitate respectiv certificatul de naştere pentru minorii sub 14 ani şi documentul care atestă calitatea de asigurat. Ar trebui să ştiţi, de asemenea, că pentru emitere nu se solicită nicio plată, costul fiind suportat exclusiv din FNUASS.
Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS) dă dreptul doar la asistenţa medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene.

Asiguratul care posedă CEASS beneficiază de serviciile medicale în aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii din ţara în care s-a deplasat. Sunt, în schimb, şi câteva situaţii în care anumite costuri ale serviciilor sau costurile integrale, în anumite situaţii, nu se suportă. Iată care sunt avertismentele:

„Este însă posibil ca, pentru anumite servicii, să fie necesară co-plata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din ţara în care ne sunt acordate aceste servicii.
Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează întru-un stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene în scopul obţinerii unui tratament medical planificat.
CEASS acoperă numai serviciile medicale obţinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă“, se mai menţionează pe site-ul CNAS.

Politica