duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Roboţii NAO vin în Craiova. Vor ajuta copiii cu autism

Roboţii NAO ajung în Craiova şi vor ajuta copiii cu autism. Aceasta, printr-un proiect al studenţilor craioveni, implementat în Centru de Resurse și Angajament Ford din Craiova (CRAF).

Studenţii craioveni au gândit un program inovator software dedicat roboților NAO care va asigura implicarea interactivă și emoțională a copiilor diagnosticați cu autism în timpul sesiunilor de terapie. Pentru aceasta primesc finanţare de la fundaţia Ford.
“Deocamdată am început discuţiile cu psihologii ca să vedem exact ce trebuie să facă un robot pe durata tratamentului, după care deja lucrăm la implementarea limbii române pentru sistemul de roboţi NAO, fiindcă limba română lipseşte din limbile puse la dispoziţie de creatorii acestui robot”, a precizat Radu Antohi, unul dintre tinerii implicaţi în proiect.
Nao este un robot programabil, ce poate fi folosit în nenumărate domenii, printre care în cercetare, în învăţământ şi în toate câmpurile în care asistenţa robotizată este utilă.
Ei au fost testaţi în terapia copiilor cu autism, în acest an, printr-un proiect în care fost implicate opt centre din Cluj.


„Rezultatele preliminare arată că robotul aduce lucruri importante în terapia copiilor cu tulburări de spectru autist. Acum, odată ce s-a încheiat acest proiect, ideea fundamentală nu este doar să avem nişte cunoştinţe, nişte rezultate de laborator, ci ca acestea să ajungă efectiv în şcoli, în grădiniţe, să ajungă acasă la copii cu tulburări de spectru autist, astfel încât părinţii să poată să utilizeze robotul în mediul în care copilul îşi duce cea mai mare parte a vieţii“, a explicat, pentr România Liberă, Daniel David, coordonatorul proiectului derulat în Cluj.
În curând, aceşti roboţi vor ajuta copiii cu autism din Craiova, prin proiectul menţionat anterior. Acesta este unul dintre cele şase proiecte care au fost premiate, miercuri, de reprezentanţii Ford şi ai Primăriei Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La fel ca anul trecut, Educol a demarat o competiție între studenţii de la diferite facultăți din cadrul Universității din Craiova, oferind totodată consiliere și îndrumare, cu scopul de a-i ajuta pe studenți să definească propunerile înainte de a le transmite spre analiză către organizație, Ford România, Ford Fund, Primăria Craiova și Federația Studenților Universității din Craiova.
Cele șase proiecte câștigătoare care vor primi granturi cu valoare cuprinsă între 15.000 și 30.000 de dolari pentru a fi dezvoltate sunt NAO şi: AgeleSS – Shoes, Sneakers and More: Recondiționarea pantofilor vechi pentru a produce încălțăminte accesibilă, reducând în același timp impactul negativ pe care milioane de perechi de pantofi îl au asupra mediului în fiecare an; ASKS – Academy of Science, Knowledge and Skills: Încurajează din ce în ce mai mulți tineri să se apropie de Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică prin workshop-uri dedicate, o tabără de vară și legături cu business-uri locale care asigură experiență reală pentru participanți; GRENA – Green Nature for Healthy Life: Construcția unor sere care vor îmbunătăți recoltele, dezvoltarea unor noi varietăți de plante care sunt adaptabile la schimbările climatice, sprijinirea fermierilor mici și înființarea unor workshop-uri dedicate unui stil de viață sănătos pentru tineri; H4H – Human for Human: Un centru de reabilitare care va acoperi mai multe zone de interes medical, oferind acces îmbunătățit la informații și sfaturi profesioniste, terapie fizică, logopedie, educație psiho-socială, sprijinind dezvoltarea personală a tinerilor; MarCo: Afacere dedicată zonei de marketing și comunicare care va sprijini ONG-urile concentrate pe binele comunității și întreprinderile sociale CRAF care au nevoie de ajutor în zona comunicării. Studenții vor putea să câștige experiență foarte valoroasă la nivel practic.
Aceste trei proiecte se vor alătura celor trei proiecte aflate în prezent în curs de dezvoltare la CRAF și care au primit deja granturi: EcOil-Cuv (ce vizează colectarea uleiului uzat dedicat reciclării și transformarea sa în săpun organic, cu scopul de a micșora impactul negativ asupra mediului); GoBike Craiova (centre de închierere a bicicletelor la preț accesibil pentru a stimula mobilitatea și un stil de viață sănătos); Centrul de Asistență și Îndrumare Școlară și Socială (un program afterschool conceput pentru a integra copiii din medii defavorizate și care este bazat pe o serie de cursuri de limbi străine).

 

„Am fost foarte fericită să văd numărul mare și varietatea de propuneri pe care le-am primit în acest an. Se pune un accent deosebit pe îmbunătățirea vieții oamenilor prin proiecte care abordează nevoile comunității, în diverse domenii, de la agricultură la asistență medicală și educație. Pasiunea și angajamentul tuturor studenților sunt impresionante”, a declarat Debbie Chennells, manager Ford Fund, Ford Europa.
La rândul său, Leonardo-Geo Mănescu, managerul CRAF și președinte al EDUCOL a precizat: „Iată că, în loc să migreze spre orașe mai promițătoare, studenții noștri se mobilizează și acționează pentru a moderniza comunitatea cu mijloacele puse la dispoziție de Ford Fund”.
Peste 35 de studenți vor lucra împreună la implementarea proiectelor, alăturându-se celor deja prezenți la Centrul de Resurse și Angajament Ford, centru care le permite studenților și proaspăt absolvenților Universității din Craiova să construiască programe sociale inovative și sustenabile, prin intermediul cărora să încurajeze progresul și economia comunității.
„Este remarcabil să vedem atât de multe idei inedite. Fiind unul dintre cei mai mari angajatori din regiune, este încurajator să vedem că tinerii noștri au un mare potențial. Sunt impresionat de impactul activităților de la CRAF și de simțul de responsabilitate socială al studenților noștri din Craiova. Le doresc mult succes și aștept cu nerăbdare să văd rezultatele implementării acestor proiecte în comunitatea noastră”, a afrimat Ian Pearson, președintele Ford România.

Centrul de Resurse și Angajament Ford din Craiova (CRAF) a fost inaugurat în luna octombrie a anului trecut.

“Conceput pentru a sprijini crearea de noi locuri de muncă, a îmbunătăți potențialul economic și nivelul de trai al locuitorilor din Oltenia, Centrul este subiectul unei investiții totale de un milion de dolari în decurs de patru ani realizată de Ford Motor Company Fund în colaborare cu partenerul său internațional, GlobalGiving”, au precizat reprezentanţii companiei auto americane.
Realizarea acestui centru a fost posbilă în urma colaborării fundaţiei cu Asociația Pentru Educație SV Oltenia (EDUCOL), o organizație non-profit locală care urmărește să maximizeze oportunitățile de instruire antreprenorială și dezvoltare pentru tineri, și cu Primăria Municipiului Craiova, care pune la dispoziție clădirea.

„Centrul de Resurse și Antreprenoriat Ford prinde contur și dublează încă din al doilea an de funcționare numărul de proiecte finanțate. Primăria Craiova s-a implicat încă de la început și a susținut și pe parcurs proiectele alese anul trecut și la fel vom face și anul acesta fără ezitare. Mă bucur enorm să văd tineri implicați în inițiative ce se adresează direct comunității locale și oferă soluții la nevoile locuitorilor Craiovei. Felicitări tuturor celor implicați precum și Viceprimarului Baragan Stelian – persoana de legătură din partea Primăriei Craiova în acest parteneriat.
Și pentru că sunt cetățean al Craiovei pot să am un proiect favorit: programarea de roboți umanoizi pentru tratarea copiilor cu autism.
Mult succes celor 6 echipe alese anul acesta! ”, a declarat Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova.

Politica