miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Autorităţile în alertă! Dunărea se umflă

Autorităţile doljene sunt în alertă după ce debitul Dunării a crescut în urma precipitaţiilor abundente. Echipele de intervenţie sunt pe sectoarele Dăbuleni-Ostroveni, Zăval-Bistreţ, Bistreţ-Rast, dar şi pe digurile Jdegla (în zona Ciupercenii Vechi) şi Duvalu (în Pisculeţ, Piscu Vechi) şi verifică în permanenţă situaţia.

Miercuri dimineaţă a intrat în vigoare o avertizare hidrologică de Cod Galben pe Dunăre.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu, prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Dolj, Mehedinţi a intrat în dispozitiv de alertă hidrologică şi a trecut la luarea tuturor măsurilor de monitorizare permanentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Au fost informate toate primăriile riverane, ISU Dolj şi Prefectura Dolj despre situaţia fluviului din următoarele zile.

S-au luat măsuri pentru monitorizarea permanentă a nivelurilor şi debitelor pe fluviul Dunărea la staţiile hidrometrice din arealul vizat”, au transmis reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu.

Formaţii de intervenţie operativă ale serviciilor de gospodărire a apelor din Dolj şi Mehedinţi, împreună cu centrele locale pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite să acţioneze pe sectoarele neîndiguite.

“ Pe sectorul de Dunăre aferent judeţului Dolj, Sistemul de Gospodarire a Apelor Dolj gestionează situaţia prin monitorizare permanentă şi transmitere de date din teren, de pe digurile de apărare, aferente sectoarelor Dăbuleni– Ostroveni, respectiv

Zăval –Calafat. S.G.A Dolj este pregătit să intervina cu personal muncitor şi utilaje din dotare, dacă situaţia o impune.

Angajaţii au format echipe care supraveghează şi verifică digurile din lunca Dunării.

Echipele de intervenţie sunt pe sectoarele: Dăbuleni-Ostroveni, Zăval-Bistreţ, Bistreţ-Rast, dar şi pe digurile Jdegla (în zona Ciupercenii Vechi) şi Duvalu (în Pisculeţ, Piscu Vechi).

Menţionăm că pe sectorul de Dunăre aferent judeţului Dolj sunt supuse riscului de inundaţie, toate zonele cuprinse între dig şi mal pe sectoarele îndiguite, iar pe sectoarele neîndiguite toate zonele aflate în albia minoră a fluviului.

A.B.A Jiu este pregătită să intervină în orice moment cu resurse umane, utilaje şi materiale specifice de prevenire şi diminuare a inundaţiilor”, mai arat ABA Jiu.

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creştere, până la valoarea de 10 500 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii iunie (6400 mc/s).

Debitul Dunării în aval Porţile de Fier a fost în creştere la Gruia, Calafat şi Bechet.

Conform ABA Jiu, miercuri se situa peste COTA DE ATENŢIE:

• fl. Dunărea la s.h. GruiaH(cota la miră) ora 06.00 = 618 cm; Q (debitul) = 10.010 mc/s, (CA + 8 cm). Tendinţa este de scădere.

• fl. Dunărea la s.h. Calafat: H ora 08.00 = 566 cm; Q= 9.840 mc/s, (CA + 16 cm). Tendinţa este de creştere.

• fl. Dunărea la s.h. Bechet: H ora 06.00= 580 cm; Q= 10.130 mc/s, (CA + 30 cm). Tendinţa este de creştere.

Pentru intervalul 07.06.2019-11.06.2019, conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere până la valoarea de 11.300 mc/s, apoi va scădea până la valoarea de 10.800 mc/s, la sfârşitul intervalului de prognoză, situându-se peste mediamultianuală a lunii iunie (6400 mc/s)”, mai adaugă ABA Jiu.

 

Politica