vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Craiovenii inspiră aer poluat peste limita admisă și nici măcar nu sunt avertizați

46 de depășiri ale valorilor limită zilnice s-au înregistrat anul trecut în Craiova pentru PM 10 (particule în suspensie). Legislația nu permite ca depășirile valorilor limită să aibă loc mai mult de 35 de ori într-un an calendaristic. Doar 6 stații din țară au înregistrat depășiri peste această limită: două stații din București, două din Iași, una din Ungheni și una din Craiova. Și în anul 2017, Craiova a avut mai multe depășiri decât prevede legea, 40. Dar câți craioveni cunosc oare aceste informații? Deși legea prevede informarea publicului cu privire la calitatea aerului, punerea în aplicare a prevederilor lasă de dorit. Avem panouri, dar nu funcționează.

Particulele în suspensie (PM 10, PM2.5 și PM1) reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid, care trec de filtrele nasului și ale gâtului şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări, aflăm de pe site-ul calitateaer.ro. 28.000 de români mor prematur, în fiecare an, din cauze asociate aerului poluat, conform Agenției Europene de Mediu. Potrivit OMS, aproximativ 91% dintre locuitorii planetei respiră aer poluat, fapt ce provoacă 7 milioane de decese pe an. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus spunea în 2018, la Conferinţa mondială asupra poluării aerului şi sănătăţii, că poluarea aerului este ”noul tutun”.

Calitatea aerului ne afectează sănătatea, dar craiovenii nici măcar nu sunt informați cu privire la aerul poluat la care sunt expuși. Din răspunsul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Dolj la o solicitare transmisă de ARC, am aflat că informarea publicului privind calitatea aerului se realizează prin buletine de pe pe site-ul instituției sau de pe site-ul www.calitateaer.ro, nu tocmai prietenoase cu utilizatorul de rând. La întrebarea dacă există măcar planuri pentru panouri de informare plasate în zone vizibile din oraș, îndeosebi în zona centrală, răspunsurile sunt desprinse din Caragiale: avem, dar lipsesc cu desăvârșire. Cităm din răspunsul APM: informarea publicului se face și prin „date orare și zilnice prin intermediul a două panouri de informare, intern și extern, aparținând APM Dolj, care în prezent nu sunt funcționale”, iar în centrul orașului este amplasat un panou de informare care „nu este funcțional din cauza unor probleme tehnice”. Aparent, Consiliul Județean Dolj nici măcar nu cunoaște starea acestora, căci în răspunsul autorității la altă solicitare transmisă de ONG-ul nostru, cu privire la existența sau alocarea de fonduri pentru panouri informative se precizează că „datele referitoare la monitorizarea calității aerului se regăsesc pe panoul din centrul Craiovei, care aparține APM Dolj.” Nici APM Dolj, nici CJ Dolj nu menționează nimic de remedierea problemelor privind panourile de informare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am întrebat atât reprezentanții CJ Dolj, cât și Primăria Craiova care sunt planurile de menținere a calității aerului și ce fonduri sunt alocate pentru această problemă. Primăria ne promite că în 2019 va fi inițiat planul de calitate a aerului, după ce Craiova a fost încadrată în regimul de gestionare I a ariilor din zone și aglomerări prin Ordinul Ministerului Mediului nr. 598/2018. Planul va fi elaborat pe baza unui studiu pentru care Primăria a alocat suma de 350.000 lei. Instituția spune că informarea publicului se va realiza după întocmirea planului, și că după ce va fi elaborat, municipalitatea va demara și un proiect de amplasare panouri cu datele monitorizărilor. Ne întrebăm, totuși, de ce acțiunile sunt demarate abia după 8 ani de la intrarea în vigoare a Legii nr. 104/2011, care prevede atât elaborarea planurilor privind calitatea aerului, cât și informarea publicului. Și CJ Dolj ne-a transmis că „Planul de menținere a calității aerului, întocmit de CJ Dolj, se află în derulare după ce, în luna octombrie 2018, CJ Dolj a contractat serviciile unei firme pentru elaborarea studiului și asistență tehnică pentru realizarea planului de menținere a calității aerului pentru județul Dolj. Valoarea contractului este de 84.500 lei fără TVA.”

Două dintre principalele surse de poluare din Craiova sunt termocentralele care le dau bătăi de cap nu doar locuitorilor din proximitate, ci și altor locuitori din oraș, existând mai multe episoade în care în oraș a „plouat cu cenușă”. Comisariatul Județean Dolj al Gărzii Naționale de Mediu Dolj a sancționat contravențional CET Oltenia SA – Sucursala Electrocentrale Craiova II atât în 2018 cât și în 2019 cu suma de 100.000 lei „pentru nerespectarea prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, art. 79 alin.4 lit. A – nerespectare prevederi act de reglementare în ceea ce privește indicatorul pulberi în suspensie. În 2018 a mai fost aplicată o sancțiune de 50000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 278/2013 privind emisiile industriale, art. 8 alin. 1 – nerespectarea prevederilor acte reglementare cu privire la asigurarea măsurilor necesare pentru prevenirea antrenării de pulberi de pe depozitul de zgură și cenușă Valea Mănăstirii.” Cu toate acestea, problemele persistă, în timp ce planurile autorităților se lasă așteptate.

Av. Lucian Săuleanu

Politica