DGASPC Olt este partener în Proiectul „Venus”, scopul fiind prevenirea şi combaterea violenţei domestice. Pentru că femeile lovite de către parteneri trebuie să fie separate de agresor, la nivelul judeţului va fi înfiinţată o locuinţă protejată, unde vor putea fi găzduite un an.
Directorul DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca, a precizat că femeile vor fi ajutate să aibă o viaţă independentă.
„Vom înfiinţa o locuinţă protejată în vederea asigurării funcţionării serviciilor sociale destinate victimelor violenţei domestice care necesită separarea de agresor şi sprijin pentru tranziţia la o viaţă independentă. Suntem parteneri în crearea şi dezvoltarea unei reţele naţionale de grupuri de suport pentru victimele violenţei domestice. Totodată, ne dorim creşterea nivelului de integrare socio-profesională a victimelor violenţei domestice prin furnizarea de servicii şi consiliere vocaţională”, a spus Piroşca.
Scopul serviciului social „Locuinţă protejată” este asigurarea nevoilor sociale, creşterea calităţii vieţii şi promovarea principiilor de coeziune şi incluziune socială, prin asigurarea asistenţei de specialitate pentru victimele violenţei domestice, găzduirea cu capacitate redusă de până la şase locuri, pe o perioadă de un an, în funcţie de complexitatea cazului.
Proiectul „Venus – Împreună pentru o viaţă în siguranţă” este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman, Axa Prioritară 4, Obiectiv Specific 4.4. Obiectivul general este îmbunătăţirea şi dezvoltarea măsurilor şi serviciilor sociale în scopul prevenirii şi combaterii violenţei domestice, prin crearea şi dezvoltarea unei reţele naţionale inovative integrate care va cuprinde 42 de locuinţe protejate, precum şi servicii integrate complementare de grupuri de suport şi cabinete de consiliere vocaţională.
Bugetul estimat este de 11 milioane de euro pentru întreg proiectul, iar durata de implementare a proiectului este de patru ani.