luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Combustibili nepoluanți din reziduuri agricole românești

Clariant-Podari, prima fabrică de biocombustibili avansați din România

Una din problemele cu care se confruntă fermierii din România este curățarea miriștilor și eliminarea reziduurile agricole de pe câmp, după recoltare.

O soluție inovativă pentru rezolvarea acestei probleme se va aplica în Oltenia unde o firma elvețiană care produce combustibil ecologic din reziduuri agricole va deschide singura fabrică de acest fel din România.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fermierii din Oltenia sunt primii agricultori care vor putea transforma reziduurile agricole în biocombustibili nepoluanți. Compania elvețiană Clariant va deschide la Podari prima fabrică de biocombustibil avansat produs din paie de grâu din România. Este un proiect unic care vine în sprijinul agricultorilor din România deoarece folosește drept materie primă reziduurile agricole din zonă care până acum nu produceau nimic în beneficiul fermierului. Compania Clariant cumpără resturile vegetale de la producătorii agricoli pe care le transformă prin fermentare în bioetanol.

Nu e important numai câștigul pentru economia locală, ci în egală măsură faptul că vorbim despre o tehnologie nepoluantă pentru mediu. Fabrica Clariant de la Podari aduce în România o inovație industrială de producere a bioetanolului printr-o procedură naturală, fără a folosi produși chimici în procesul de producție. Este vorba despre tehnologia Sunliquid care folosește paiele de grâu puse la fermentat pentru a produce bioetanol, un produs care folosit în asociere cu combustibilii tradiționali duce la reducerea emisiilor de gaze de seră vinovate de încălzirea planetei și de calamitățile pe care le produce aceasta.

Procesul de producție prietenos cu mediul are la final trei produse, bioetanolul celulozic, vinasa și lignina, un produs solid. Testările în privința scăderii poluării de către vehiculele care folosesc bioetanol sunt deja confirmate la nivel mondial, fiind cel mai utilizat biocarburant pentru reducerea emisiilor de gaze de seră atât de nocive. Lignina este o biomasă cu valoare energetică crescută prin ardere și urmează a fi utilizată chiar de companie pentru satisfacerea nevoilor energetice proprii. Vinasa se poate folosi fie ca materie primă pentru producția de biogaz sau ca îngrășământ organic.

Fabrica de biocombustibil Clariant Sunliquid de la Podari va avea peste 100 de angajați direcți și va crea încă aproximativ 300 de locuri de muncă indirecte la parteneri și furnizorii de logistică. Este cea mai mare investiție industrială din zonă, cu o valoare a investiției de peste 140 de milioane de euro din care aproximativ 40 de milioane sunt fonduri europene, o garanție a tehnologiei verzi care va fi implementată.

Recent Clariant a donat Școlii Gimnaziale Podari, un număr de 34 de calculatoare, 13 laptopuri și echipament IT pentru dotarea Laboratorului de Informatică. În urma acestei contribuții, care reprezintă o primă inițiativă a companiei în sprijinul comunității locale, Laboratorul de Informatică va funcționa la standarde educaționale de cel mai înalt nivel, oferindu-le celor 360 de elevi ai școlii accesul la educație digitală performantă. Donația de echipament IT se înscrie între inițiativele Clariant pentru dezvoltarea sustenabilă a comunității locale.

Proiectul Clariant Sunliquid a fost premiat în 2018 drept cea mai inovativă tehnologie din România în domeniul energiei.

Până acum Clariant a produs bioetanol doar la fabrica de demonstrație pe care o are în Germania, iar motivul pentru care au venit în România îl constituie abundența materiei prime pe care ei o folosesc, reziduurile agricole, pe care fermierul român nu a putut să le valorifice până acum, precum și existenta infrastructurii necesară producerii și valorificării produsului finit.

Clariant este o companie de produse chimice specializate la nivel mondial, cu sediul în Elveția. În cadrul Grupului Clariant biotehnologia reprezintă o prioritate, motiv pentru care a dezvoltat procesul Sunliquid care utilizează reziduuri agricole, cum ar fi paie, tulpină de porumb sau trestie de zahăr, pentru a produce biocombustibili avansați.

Politica