Tânărului sportiv paralimpic Theodor Matican i se va conferi titlul „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Craiova, în cadrul şedinţei solemne organizate de Zilele oraşului, pentru multiplele sale rezultate. Tânărul, de 22 de ani, este student în anul al II-lea la Universitatea din Craiova, Facultatea de Educație Fizică şi Sport, specializarea Kinetoterapie şi Motricitate Specială.
Consilierii locali ar urma să aprobe, joi, în şedinţă ordinară conferirea titlului „Cetăţean de Onoare” lui Theodor Matican „pentru excepționala activitate, caracterul său puternic, pentru rezultatele deosebite, contribuția adusă creșterii calității actului sportiv craiovean, profesionalismul, sacrificiul și devotamentul demonstrate față de comunitate și națiune”.
Reprezentanţii municipalităţii notează că Theodor Matican este o personalitate a sportului, multiplu medaliat la competiții naționale și internaționale rezervate persoanelor cu dizabilități.
„S-a născut pe 1 iulie 1997 la Craiova, cu o mare problemă de sănătate: este vorba despre paralizie cerebrală forma diskinetică, extrapiramidală (sindrom coreoatetozic, tulburări de statică și dinamică, tulburări de mers, tulburări de coordonare, tulburări de vorbire, dislexie, disgrafie) ADHD, astm. Prin sport, însă a reușit să doboare barierele prejudecăților și să depășească anumite limite fizice, având o contribuție semnificativă în paraciclism, obținând printre multe premii, 6 Cupe Europene și una Mondială. Theodor Matican a obținut locul I la mai multe Cupe Europene. (…) Performanțele acestuia sunt de-a dreptul remarcabile, având un parcus excelent și în sezonul competițional 2018-2019, fiind numărul 1 Mondial în Clasamentul UCI (Uniunea Ciclistă Internațională), în perioada mai-iunie 2018 și aprilie 2019. Ciclismul nu este singurul sport pe care Theodor îl practică, acesta a obținut rezultate de excepție la nivel internațional și la înot, atletism dar și la ski alpin, unde s-a clasat pe locul VII, la IPCAS, Darbansar, Iran și pe locul IV, la European Cup, Tignes, Franța. Voinţa lui Theodor Matican de a fi învingător se poate vedea şi dincolo de sport. (…) În ciuda diagnosticului sever, Theodor Matican are un obiectiv cât se poate de ambițios: vrea să fie primul sportiv (paralimpic) român participant la Jocurile Olimpice”, se arată în expunerea de motive pentru conferirea titlului „Cetăţean de Onoare” sportivului craiovean.
George (Gogu) Constantinescu, „Cetăţean de Onoare” post-mortem
Tot în şedinţa de joi, Primăria va conferi titlul „Cetăţean de Onoare”, de această dată post-mortem, inginerului George (Gogu) Constantinescu, „în semn de înaltă prețuire şi omagiu pentru rezultatele remarcabile obţinute în activitatea de cercetare ştiinţifică, de promovare a inventicii, precum şi pentru contribuţia la recunoaşterea internaţională a creativităţii româneşti”.
„Domnul George (Gogu) Constantinescu este o personalitate care se bucură de o notorietate consolidată atât în spaţiul academic românesc, cât și în cel internațional, un savant de o reputație mondială cu contribuții importante în cercetare, fiind printre altele, și creatorul teoriei sonicității. S-a născut la data de 4 octombrie 1881 în Craiova, în casa situată acum pe strada Brestei nr.18, într-o familie de intelectuali. Tatăl lui Gogu Constantinescu a fost profesor de matematică timp de 30 de ani şi director al Şcolii Superioare din Craiova (actualul Colegiu Național „Carol I”). Gogu Constantinescu este recunoscut ca unul dintre cei mai mari ingineri români, cu contribuţii fundamentale în mai multe domenii: – a fost unul dintre pionierii utilizării betonului armat în domeniul construcțiilor, publicând în 1904, în „Buletinul Societății Politehnica”, un studiu original privind calculul podurilor din beton armat; – a inițiat teoria sonicităţii, ştiinţa transmiterii energiei mecanice prin vibraţii, publicând la Londra, în 1918, prima lucrare ,,The Theory of Sonics. A treatise on transmission of power by vibrations”. Teoria are aplicații remarcabile, printre care se pot menţiona mitraliera sonică şi convertorul de cuplu sau cutia de viteză automată. Revista engleză „The Graphycs” din 1 ianuarie 1926 îl menționează ca unul dintre cei mai renumiți 17 oameni de ştiinţă ai lumii din perioada 1900 – 1925, alături de Einstein, Marie Curie, Lord Kelvin, Marconi ş.a. Ideile sale de excepție sunt și acum, după mai bine de 100 de ani, reluate de cercetătorii care încearcă tratarea cancerului şi a altor boli grave prin intermediul vibraţiilor. A fost un inventator prolific, cu peste 193 de brevete, multe dintre ele invenţii de pionierat, recunoscute la nivel internaţional. Această recunoaştere este demonstrată prin numărul de brevete înregistrate la cele mai prestigioase oficii de invenţii din lume: Anglia – 114 brevete, SUA – 45 brevete, Franța – 18 brevete. În România are înregistrate 5 brevete. S-a stins din viață la 12 decembrie 1965 şi este înmormântat în curtea bisericii din Lowick, la sud de Lacul Coniston, Anglia”, notează reprezentanţii municipalităţii.
Premii pentru olimpici
Olimpicii craioveni vor fi recompensaţi de municipalitate, în cadrul şedinţei solemne, ce va avea loc joi, de la ora 18.00, în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”.
Este vorba despre elevii care au obținut premii la olimpiadele școlare, faza națională, în anul 2018-2019, dar şi despre profesorii îndrumători ai acestora. Fiecare dintre ei va primi câte o mie de lei. În total, sunt 129 de persoane care vor fi premiate.
„Se aprobă alocarea din bugetul local al municipiului Craiova, pe anul 2019, a sumei de 129.000 lei net, pentru premierea elevilor olimpici craioveni cu rezultate excepţionale la diferite materii, la fazele naţionale ale concursurilor şcolare din anii 2018-2019, precum şi a profesorilor îndrumători, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Municipiului Craiova, din data de 30 mai 2019”, se arată într-un proiect de hotărâre al Primăriei Municipiului Craiova, supus la vot în ședința de joi.
Sursa foto: Federatia Romana de Ciclism