marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Roşii eco în ianuarie, doar dacă fermierii primesc finanţare pentru sere

Fermierii olteni îşi doresc credite performante ca să-şi dezvolte fermele. Ionuţ Rada de la Obârşia spune că legumicultorii olteni vor putea produce roşii pe perioada iernii, doar prin construirea unor sere, iar pentru acest lucru au nevoie de finanţare.

 

Ionuţ Rada spune că roşiile ar putea fi produse în ianuarie doar în sere.

„Roşii în ianuarie nu se vor putea produce în solarii, pentru că este vorba şi de lumină. Însă sunt sere care produc şi în ianuarie, pentru că aici intervine sistemul de iluminat, se măreşte perioada de lumină pe zi. Planta, ca şi noi, are nevoie de lumină. Atunci degeaba îi dai căldură, dacă nu îi dai şi lumină. Puţin probabil să avem roşii din solarii la sfârşit de ianuarie, dar putem avea din sere”, a spus fermierul oltean.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru construirea serelor, fermierii au nevoie însă de finanţare, investiţia fiind mult mai mare.

„Dacă accesăm un credit pentru sere, mai primim şi subvenţia, cu siguranţă putem avea roşii iarna. Sunt sere în România care produc roşii în ianuarie. Ele ajung direct în supermarket, la preţuri foarte bune. Sunt foarte căutate. Soluţii tehnice sunt, dar avem nevoie de finanţare. Noi am cerut ca ministerul să ne ajute să accesăm credite avantajoase. Subvenţia pe de o parte, finanţarea pe alta. Nu poţi să construieşti o seră fără finanţare. Este cazul meu. M-am dus şi am luat credit de la bancă, luna viitoare am început să plătesc rata, care are şi dobânda inclusă. Eu nu am avut timp nici să-mi construiesc solarul în două săptămâni, dar să produc! Aici trebuie lucrat puţin. Să ni se dea perioada de graţie de un an – doi, să avem timp efectiv să înfiinţăm serele, să punem în aplicare proiectele respective, apoi să plătim. Dacă finanţarea este pe 12-13 ani, că asta înseamnă credit de investiţii, nu pe doi-trei ani că acesta este un credit de consum, atunci putem să producem şi noi 10-11 luni pe an”, a conchis fermierul din judeţ. 

Primii bani pentru „Tomata”

Pe de altă parte, primii 174 de fermieri olteni vor încasa subvenţia de 3.000 de euro la tomate, săptămâna viitoare. Aceştia sunt fermierii olteni care au făcut deja dovada comercializării celor 2.000 de kilograme.

Directorul Direcţiei Agricole Judeţene Olt, Dragoş Drăghicescu, a precizat că vor fi ceruţi bani la Ministerul Agriculturii şi pentru ceilalţi fermieri olteni înscrişi în Program, în funcţie de momentul în care aceştia aduc documentele care atestă comercializarea roşiilor.
„Am solicitat primii bani la Ministerul Agriculturii. 174 de fermieri olteni vor primi subvenţia de 3.000 de euro. Cel mai probabil, vor avea banii în cont săptămâna viitoare. O să mai solicităm bani pentru încă o serie de fermieri săptămâna aceasta, în funcţie de câţi vor veni cu documentele justificative privind comercializarea”, a spus Drăghicescu.

5.250 de legumicultori olteni s-au înscris, în acest an, în Programul Tomata. Numărul mare a propulsat judeţul Olt pe primul loc la nivel naţional.

Politica