Proiectul sunliquid® al companiei Clariant din Podari contribuie la dezvoltarea economiei locale și la combaterea schimbărilor climatice

Jurnalul Olteniei
4 Min Read

Studenții de la Universitatea din Craiova au aflat informații noi despre cercetare și cele mai recente inovații în domeniul biocombustibililor avansați, de la experții companiei Clariant

Craiova, 17 mai 2019 – La invitația Universității din Craiova, experții Clariant le-au prezentat studenților și profesorilor de la Departamentul de Chimie informații despre contribuția companiei la protecția climatică prin Proiectul Sunliquid din Podari. Studenții au aflat detalii despre cercetarea extinsă derulată de compania Clariant în domeniul biocombustibililor avansați, precum și despre oportunitățile viitoare de carieră oferite la nivel local, prin investitia din Podari. Inițiativa se înscrie în aria acțiunilor derulate de Clariant în sprijinul comunității locale, prin susținerea educației și a dezvoltării profesionale pentru viitorii specialiști din Craiova și Podari. 

Întâlnirea cu profesorii și studenții de la Universitatea din Craiova ne-a oferit prilejul de a vorbi despre proiectul din Podari, care reprezintă rezultatul a zece ani de cercetare intensă și etapele parcurse, de la o fabrică pilot, la una pre-comercială și acum la o fabrică comercială. Construcția unității de producție va aduce mai multe beneficii pentru dezvoltarea regiunii Craiovei. De exemplu, va permite fermierilor locali să comercializeze paiele, care până acum erau reziduuri agricole practic neutilizate. Pe timpul construcției noii fabrici, vor fi implicați la nivel de sute de lucrători în construcții din companiile locale. De asemenea, va oferi echipei noastre șansa de a construi un viitor sustenabil aici și de a contribui la dezvoltarea comunității locale”, a declarat Dragoș Gavriluță, Director de Proiect Sunliquid România.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cadrul prezentării, participanții de la Universitatea din Craiova au dorit să afle mai multe despre tehnologia sunliquid® și despre proiect, despre impactul său asupra mediului și despre cel socio-economic. Profesorii și studenții au fost interesați să afle și despre posibilitățile de colaborare la nivel universitar cu Clariant, prin stagii de practică sau proiecte de cercetare.

Studenții de la Universitatea din Craiova pot acum să candideze pentru un loc de muncă în domeniu la Clariant, având șansa de a lucra într-o companie internațională și de a-și dezvolta abilitățile și cariera profesională, aproape de casă. Fabrica sunliquid® va avea peste 100 de angajați direcți și va crea aproximativ 300 de locuri de muncă conexe, prin companii partenere și furnizori logistici. Specialiștii companiei vor fi instruiți la laboratoarele Clariant din Planegg, lângă Munchen, și la uzina pre-comercială din Straubing, Bavaria.

Clariant investește la Podari peste 100 de milioane de euro, în prima sa fabrică comercială sunliquid®, în cadrul proiectului SUNLIQUID și LIGNOFLAG co-finanțat de Uniunea Europeană și de Bio-Based Industries Joint Undertaking. Prin tehnologia inovativă sunliquid, recunoscută și premiată la nivel internațional, unitatea va procesa anual, la capacitate maximă, aproximativ 250.000 de tone de paie de grâu, provenite de la fermierii locali, rezultând 50.000 de tone de etanol celulozic.

Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, cu adevărat sustenabil și aproape neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care este produs din reziduuri agricole precum paie de grâu, prin utilizarea tehnologiei sunliquid®, dezvoltată de compania Clariant. Etanolul celulozic produs în Podari va genera un impact economic semnificativ la nivel regional iar importanța acestui biocombustibil avansat crește semnificativ, în contextul normativelor dedicate sustenabilității, adoptate de Uniunea Europeană, care vizează sprijinirea utilizării energiei din surse regenerabile în toate tipurile de transport.

Share This Article