luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Problema cenuşei de la CET II, discutată la Prefectură: ”Privim, ne minunăm, dar nu avem nici o rezolvare practică”

Depozitul de cenuşă de la Valea Mănăstirii, de la CET II care aparţine de Complexul Energetic Oltenia, continuă să fie o importantă sursă de poluare. Aceasta pentru că, la fiecare vânt serios, localităţile din zonă sunt acoperite de nori de cenuşă, deşi reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia susţin de ani buni că iau măsuri.

Pe 13 mai, după un vânt mai puternic, oamenii au fost efectiv sufocaţi de cenuşa de la CET. Situaţia a fost discutată, miercuri, în Colegiul Prefectural.

“Dacă până acum discutam de arderile din industria de producere a energiei electrice, pentru încălzire, precum şi arderile necontrolate de materiale plastice care sunt total interzise şi foarte poluante şi arderile de mirişti, la aceste probleme, în momentul de faţă, aşa cum observăm cu toţii, se adaugă cele legate spulberările de pe depozitul de cenuşă de la Valea Mănăstirii. Dacă în ceea ce priveşte cele două CET-uri, acestea şi-au redus partea de poluare în ceea ce priveşte oxizii de azot, respectiv oxizii de sulf, printr-o serie întreagă de măsuri concrete, în ceea ce priveşte aceste spulberări încă sunt mari probleme. Pe data de 13, la depozitul de la Valea Mănăstirii care aparţine de CET Şimnic sunt încă probleme. Spre deosebire de celălalt CET, de la Işalniţa, la care se pot observa rezultate în ceea ce priveşte măsuri concrete”, a declarat Monica Mateescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Anul trecut, Garda de Mediu a amendat cu 100.000 lei CE Oltenia pentru problema cenuşei. Nu s-a rezolvat nimic.

“Stăm, privim, ne minunăm dar nu avem nici o rezolvare practică. Discutăm dar de rezolvat nu rezolvăm nimic”, a afirmat prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu.

Gheorghe Călinoiu, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj, a precizat: “Lucrurile au ieşit din matcă. Nu mai este loc să lăsăm să treacă mult timp, iar la acest depozit să nu se intervină cu măsuri clare privind împiedicarea acestor masive spulberări de cenuşă ori de câte ori adie vântul. După şedinţă sunt la CET II, voi aplica legea 104 privind calitatea mediului şi voi pune măsuri imediate care trebuie să fie respectate şi cu termene precise”.

Drept urmare, operatorul a fost amendat cu 100.000 lei. CE Oltenia va trebui să ia măsuri suplimentare în perioada cu fenomene meteo extreme.

 

sursa foto: observatortv

Politica