marți, noiembrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Masterplanul pe apă al Doljului, de 450 milioane euro, semnat

Ministrul Finanţelor, Eugen Teordorovici, a venit, marţi, la Craiova pentru a semna contractul de finanţare pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Dolj în perioada 2014-2020. La eveniment a participat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, dar şi ceilalţi primari beneficiari ai proiectului, precum şi parlamentari PSD de Dolj între care Claudiu Manda şi Lia Olguţa Vasilescu.

AMC

Proiectul va fi finanţat în perioada 2019-2023 din fonduri europene prin POIM şi din fonduri de a bugetul de stat şi bugetul local. Populaţia beneficiară ar urma să fie de peste 390 de mii de locuitori ai judeţului, aproximativ 60% din populaţia totală a Doljului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este un proiect la care se lucrează de foarte mulţi ani şi iată că astăzi a sosit momentul în care să fie semnat şi pus în operă. Intră aproape o jumătate de milion de euro în judeţul Dolj şi dacă mai punem la socoteală ceea ce s-a mai atras din alte fonduri de către Primăria Craiova, de celelalte primării şi consiliul judeţean, apreciem că au intrat peste un miliard de euro în judeţul Dolj”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Adriana Cîmpeanu, managerul Companiei de Apă Oltenia, societate care va implementa proiectul, a oferit câteva detalii tehnice: „Semnăm astăzi un proiect care este al doilea ca valoare în ţară şi ca condiţie tehnică. A fost demarat acum trei ani. Conţine trei zone, 21 comune şi oraşe care vor fi conformate pe canalizare şi pe apă, Craiova şi nu în ultimul rând, aducţiunea de apă de la Isvarna care este în lungime de 124 kilometri. Se vor face peste 25.000 branşamente la apă, se vor face 154 kilometri canalizare, 96 kilometri extindere de apă, staţii de clorinare, staţii de pompare a apelor uzate, toate în conformitate cu normele europene”.

Ministrul Eugen Teodorvici a declarat că acest proiect este unul dintre cele mai mari din Europa. „Este un proiect foarte important, unul foarte mare. Acest proiect aduce ceva nou, în sensul că sursa de apă va fi una de izvor, nu multe zone din țară se pot lăuda cu o sursă atât de importantă, curată, ceea ce înseamnă foarte mult. Este un lucru extrem de important și creșterea calității vieții populației din județ, având în vedere că peste jumătate dintre locuitori vor beneficia de acest proiect”, a mai spus ministrul.

Claudiu Manda, vicepreşedintele Senatului şi preşedinte PSD Dolj, a precizat la rândul său „Vorbește lumea că nu atragem fonduri europene sau că nu avem investiții. Astăzi se semnează un proiect de 445 de milioane de euro care deservește comunităţile din județul Dolj. Este unul dintre cele mai mari proiecte și putem să spunem că aproape jumătate de miliard de euro, bani europeni, intră în județul Dolj. (…) E clar că avem în continuare nevoie de bani europeni, e clar că trebuie să accesăm în continuare fonduri europene, însă spun ce spuneam și la început: trebuie simplificate procedurile. Oamenii nu mai au răbdare să le spui astăzi că ne apucăm de un proiect și să le spui abia peste 5-6-7 ani că s-a implementat un proiect. Ar trebui simplificate procedurile”.

Despre faptul că procedurile au durat mai mult decât se estima, a vorbit şi deputatul Lia Olguţa Vasilescu: „Pentru mine este o zi importantă, pentru că este al treilea proiect de suflet care începe să prindă contur, după stadionul din Craiova și spitalul municipal, iată că acum vorbim despre cea mai importantă investiție care se face în Craiova în ultimii 60 de ani. Este una așteptată tot de 60 de ani, pentru că de atunci doresc cetățenii să bea apă plată de izvor. Acest proiect s-a conturat în anul 2013, nu acum trei ani. (…) Aș fi vrut să semnez acest proiect mai demult. Din păcate a durat ireal, ireal de mult”.

La rândul său, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat: „Pentru craioveni, principalul beneficiu va fi faptul că la robinete va curge efectiv apă plată! Aducțiunea de apă de izvor de la Izvarna este cea mai mare componentă a acestul proiect.

Din această sumă, peste 222.000.000 euro sunt doar pentru municipiul Craiova și reprezintă extinderea rețelei de canalizare și apă pe străzile ce încă nu beneficiază încă de aceste utilități precum și aducțiunea Izvarna II”.

Aria proiectului cuprinde localităţile: Craiova, Cârcea, Malu Mare, Breasta, Bucovăţ, Gherceşti, Mischii, Şimnicu de Sus, Işalniţa, Coţofenii din Dos, Calafat, Maglavit, Băileşti, Poiana Mare, Piscu Vechi, Rastu Nou, Cerăt, Bechet, Ostroveni, Călăraşi, Dăbuleni, Pleniţa.

Valoarea totală a proiectului este de 445.831.222 euro, 85% din fonduri fiind nerambursabile.

Politica