Meseria, brăţară… prea grea

Ana-Maria Constantinescu
6 Min Read

Angajatorii se plâng de câţiva ani de lipsa forţei de muncă ce are calificare, şcoli care să o asigure sunt, dar nu şi elevi interesaţi. Cel puţin nu la Dolj, aşa cum afirmă dascălii.

Despre dezinteresul elevilor de gimnaziu pentru învăţământul dual a vorbit, miercuri, directorul Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Craiova, Cristian Răduți, care a fost prezent la Târgul Ofertelor Educaţionale.

La acest liceu, în urma solicitărilor venite din mediul privat, a fost creată o nouă calificare: cea de confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice.
„Pentru oferta de anul viitor avem o nouă calificare, pe învățământ profesional dual, respectiv confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice, la solicitarea unui mare angajator din zona noastră. Sunt 60 de locuri disponibile. Reprezentanții firmei în cauză doresc să le pregătim elevi pentru a reuși să își găsească mai ușor angajați. S-a constatat, în ultima perioadă, o lipsă de personal în cam toate domeniile, chiar și pe vechile noastre calificări, pe învățământ profesional. Avem o tradiție în domeniul auto, dar încercăm să diversificăm oferta în fiecare an, să ne pliem pe cerințele pieței”, a afirmat Răduți.
Pe de altă parte, elevii care aleg totuşi să înveţe o meserie, o practică apoi în afara graniţelor ţării.

„Este o mare problemă însă atât cu ocuparea locurilor, vorbind despre învățământul profesional, problemă pe care o constată acut și angajatorii. Vin foarte mulți agenți economici la unitate cu dorința să angajeze viitori absolvenți. Din păcate sunt foarte mulți care după calificare nu prea doresc să rămână în țară, în ciuda faptului că noi încercăm să îi convingem să își găsească un loc de muncă aici”, a mai afirmat directorul Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Craiova.
Oferta şcolară a liceelor din Dolj a fost prezentată miercuri, în cadrul unui eveniment la care au luat parte şi oficialităţi locale.

„Acest eveniment este unul de tradiție, marcant pentru tot ceea ce înseamnă învățământul doljean. Pentru noi este foarte important că atât autoritățile locale cât și cele județene sunt alături de noi atât pentru asigurarea unei baze materiale absolut necesară pentru un act educațional de calitate cât și pentru susținerea excelenței în educație, pentru că de ani buni atât primăria cât și consiliul județean oferă burse elevilor cu rezultate deosebite la olimpiade și concursuri naționale. Târgul de azi face posibilă întâlnirea dintre licee, colegii naționale, colegii vocaționale, școlile profesionale cu elevii de clasa a VIII-a, cu părinții acestora, fiecare dintre aceste unități de învățământ prezentând oferta pentru anul școlar viitor, baza materială pe care o au, practic tot ceea ce este reprezentativ pentru fiecare unitate în parte”, a declarat Monica Sună, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Prezent la eveniment, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat: „Este o ocazie unică de a vedea reunite în același loc toate liceele din Craiova și județul Dolj, cu tot ce oferă acestea, într-o prezentare care mai de care mai frumoasă, interesantă, pragmatică sau creativă. Pentru absolvenții de gimnaziu, este momentul cel mai bun în care își pot lua cele mai bune informații despre liceul unde și-ar dori să ajungă, iar pentru profesorii și elevii de liceu este momentul adevărului. Pentru că imaginea unei unități de învățământ în secolul nostru nu se mai construiește doar prin prisma premiilor obținute sau prin faima profesorilor, ci și prin modul de atragere, de prezentare. Este practic, ca o competiție a abilităților fiecărui liceu de a se promova cât mai atractiv pentru copii, de a face marketing în adevăratul sens al cuvântului. Vă asigurăm că Primăria Craiova va continua să investească în infrastructura școlară și vă reamintim că, și în acest an, olimpicii Craiovei vor fi premiați de Primărie și Consiliul Local, în cadrul ceremoniei festive ce va avea loc la sfârșitul acestei luni, când încep oficial și Zilele Municipiului Craiova”.
În oprinia vicepreședintelui Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, elevii au de unde alege în privinţa educaţiei liceale.
„Oferta educațională pentru anul școlar viitor se dovedește a fi una vastă. Este foarte bine pentru că elevii de clasa a VIII-a au de unde alege. Avem printre cele mai bune licee din țară pe profil teoretic și tehnic. Sunt convins că indiferent de opțiunea pe care o vor avea elevii, aceasta va fi una bună și îi va ajuta în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea profesională”.
La târg au fost prezente 46 de unități școlare, dintre care 43 de instituții de învățământ liceal și trei unități de învățământ profesional și tehnic.

Distribuie acest articol