Poveştile prind viaţă în lemn. Şi nu vorbim doar de Pinocchio, ci şi de Scufiţia Roşie, ori Tom şi Jerry. Şase sculptori au început, de luni, să creeze noi poveşti, în lemn, cu drujbele. Aceasta, în cadrul celei de-a doua ediţii a Story Wood Cut.
Deschiderea oficială a rezidenţei culturale a avut loc, luni, în Parcul Tineretului din Craiova, acolo unde sculptorii vor lucra în aceste zile.
„Sculptura ne reprezintă ca identitate regională şi naţională, prin puterea artei marelui artist pionier neîntrecut al României Constantin Brâncuşi. Astăzi avem şase reprezentanţi ai acestei arte la Craiova care ne bucură şi de această dată cu lucrări dedicate întregii comunităţi şi în special celor mici”, a precizat Remus Vlăsceanu, directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, instituţie organizatoare a evenimentului.
De această dată, artiştii vor lucra mobilier urban, banci personalizate cu personaje din poveşti. Acestea vor fi amplasate cel mai probabil în Parcul Hanul Doctorului.
„Această tabără de sculptură în lemn, Story Wood Cut, este unul dintre puţinele evenimente de acest gen din ţară. Vreau să îl felicit pe Remus pentru această iniţiativă, împreună cu domnul Rizea, aici de faţă, iniţiatorul acestui festival, pentru că dânsul oricum lucra şi astfel de opere de artă ne-a lăsat destule în Craiova. Aşa cum am înfrumuseţat parcurile din oraş, ne-am propus anul acesta să înfrumuseţăm şi Parcul Hanul Doctorului, noul parc, care ne dorim să devină un parc al copiilor. El va fi dotatat în curând cu cât mai multe locuri de distracţie pentru copii. Un parc de aventură pentru copii şi, bineînţeles balta de pescuit care ne dorim să fie o baltă şcoală de pescuit pentru copii”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
La rândul său, sculptorul Gabriel Rizea a vorbit despre lucrările ce urmează a fi realizate.
„Cel mai greu lucru a fost să alegem tema, personajele. Ne-am întrebat copiii şi aşa am ales. Sunt Tom şi Jerry, Pinocchio şi Gepeto, Baloo şi Mowgli, Winnie the Pooh cu măgăruşul, Scufiţa Roşie şi Lupul, Mickey şi Minnie.
Terminăm sâmbătă seara. Să sperăm că ne încadrăm în timp şi că ne lasă vremea. Ne trebuie o zi pentru colorat. Şi pentru protecţie dar şi pentru frumuseţea lor. Folosim lemn de plop euro-american, verde, de cultură, deci nu este tăiat din pădure. Sunt crescuţi special pentru aşa ceva. Aceasta pentru că anul trecut am avut surprize cu arborii din Luncă. Fiind foarte mult putregai, din 12 arbori abia am reuşit să facem şase. Şi ca să nu mai avem probleme, de tehnică vorbim, am ales lemnul de cultură”.
Cei şase artişti care vor sculpta poveşti în lemn în aceste zile sunt: Gabriel Rizea – Dolj, Viorel Rădăcină – Brașov, Ioan Ungur – Mureș, Adrian Voican – Vâlcea, Fănică Balan – Neamț, Gabriel Pătrașc – Ilfov”, au precizat reprezentanţii instituţiei de cultură.
Anul trecut, cei șase artiști invitaţi, Bostănică Gheorghe, Rădăcină Viorel Constantin, Rizea Gabriel Felician, Ioan Ungur, Iasinovschi Mihai și Koter Vasile, au creat opere de artă dedicate copiilor, ilustrând prin sculpturi, realizate în trunchiuri ale unor copaci uscați, imagini cu eroi și personaje celebre din operele dramatice pentru copii. Motanul încălțat, Albă ca Zăpada, Bestia, din „Frumoasa și Bestia” sunt doar câteva dintre personajele de poveste create şi care se regăsesc în Parcul Tineretului.