duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Cum se aranjează corect masa festivă de Paşte

Indiferent dacă vă pregătiţi de musafiri sau petreceţi Paştele în familie, o masă elegant aranjată vă va pune în spiritul sărbătorii şi va adăuga la semnificaţia acestei zile deosebite.

Faţa de masă poate fi decorată cu motive de Paşti, iepuraşi sau ouă colorate pentru familie şi prieteni sau simplă, albă, mai ales dacă masa este una formală. Important este să armonizaţi faţa de masă cu vesela şi tacâmurile.

În dreapta farfuriilor se pun cuţitele (de masă, de peşte, de gustări). În faţa farfuriilor se aşează tacâmurile, care se folosesc pentru servirea desertului: cuţitul va sta cu tăişul spre farfurie şi cu mânerul spre dreapta, apoi furculiţa aşezată cu dinţii în sus şi mânerul spre stânga şi, ceva mai departe, linguriţa cu mânerul spre dreapta. Ordinea poate suferi modificări în funcţie de componenţa desertului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În privinţa aranjării şerveţelelor nu există reguli stricte, ci vă puteţi pune imaginaţia la încercare pentru a crea un suport inedit pentru tacâmuri cu ajutorul şerveţelelor. Este important ca alegerea acestora să se facă în funcţie de ocazie, de modelul feţei de masă şi de alte accesorii.

Tot în faţa farfuriei, după tacâmurile pentru desert se aşează şi paharele, în ordinea mărimii lor (pentru apă minerală, pentru vin roşu, vin alb şi pentru aperitiv), astfel încât ele să fie utilizate de la dreapta spre stânga, în ordinea servirii băuturilor. În stânga farfuriei se aşează furculiţele (de masă, de peşte, pentru gustări). Un lucru important de care trebuie să ţii seama este să nu aduci la masă tacâmuri şi farfurii de care nu va fi deloc nevoie, doar ca să epatezi şi să îţi pui invitaţii în dificultate. Aşa cum poţi da greş decorând masa excesiv, va fi un eşec să pui pe masă un şir lung de tacâmuri, cu unicul scop de a avea inventarul complet.

Din loc în loc, se vor aşeza pe masă suportul cu condimente, suportul pentru scobitori, scrumiere, coşuleţe cu pâine, coşuri cu fructe şi vaze scunde cu flori naturale cu cozi scurte. Florile nu trebuie să lipsească din niciun aranjament de masă festiv, dar important este să nu stânjenească comunicarea vizuală între invitaţi.


Există câteva reguli de urmat în ce priveşte servirea la masă

Pe partea dreaptă se servesc de obicei gustările, băuturile aperitive, vinurile şi apele minerale direct din sticle, îngheţate în cupe, tort pe farfurioare, cafeaua, lichior. Tot pe partea dreaptă a oaspeţilor se debarasează vesela. Pe partea stângă se serveşte supa, precum şi platourile cu preparatele de peşte, fripturi însoţite de garnituri.

Este recomandabil ca pe lângă masa festivă să fie pusă şi o măsuţă pentru servit, pe care se vor ţine la îndemână sticlele cu băuturi şi ape minerale. Înainte de a servi desertul, se strâng de pe masă garniturile cu condimente, solniţele şi celelalte lucruri care nu mai sunt necesare, se curăţă masa de fărămituri cu o măturică specială sau cu un şerveţel, lăsându-se numai tacâmurile pentru desert, paharele şi scrumierele.

Deserturile, montate pe un platou

Imediat se aduc paharele de lichior sau coniac, iar apoi se aduc deserturile, fie montate pe un platou, fie direct în farfuriile pentru desert. Unele fructe, precum merele, perele, strugurii se servesc direct din fructiere. Alte fructe, cum sunt căpşunile, zmeura, fragii se servesc în compotieră, împreună cu frişcă şi zahăr. După aceea se poate servi cafeaua în ceşti, care se aduc pe tavă şi se pun iar farfurioare-suport.

sursa Adevărul

Politica