Raportul privind implementarea politicilor de mediu în România, publicat în această lună de Comisia Europeană, prezintă cifre alarmante privind efectele negative ale poluării asupra populației. Normele admise au fost depășite în mai multe orașe din țară, cetățenii fiind expuși unui aer care le afectează sănătatea, dar și unei poluări sonore care are impact negativ asupra calității vieții. România a fost trimisă în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea limitelor privind nivelul de particule în suspensie (particulate matter – PM10), periculoase pentru sănătatea populației și pentru mediu.
În ceea ce privește poluarea aerului, în anul 2017 au fost înregistrate depășiri ale limitelor anuale admise pentru dioxidul de nitrogen în 5 din 54 de zone testate pentru calitatea aerului (incluzând municipiile București, Cluj Napoca și Iași). Depășiri au fost înregistrate și în privința PM10 – mici particule lichide periculoase pentru sănătate, și PM2. Din cauza unor deficiențe în raportare și monitorizare, situația reală nu poate fi cunoscută cu certitudine, spune Comisia Europeană. În Craiova și în multe orașe importante, nici măcar nu avem panouri publice care să afișeze indicatori privind calitatea aerului, așa cum s-ar cuveni din respect pentru cetățeni. Adresez pe această cale o propunere către administrația locală să investească în sisteme performante de monitorizare ale calității aerului care să includă și panouri de informare pentru locuitori. Nu ar trebui să lipsească nici măsurările indicatorilor privind radioactivitatea mediului, având în vedere proximitatea sitului nuclear de la Kozlodui.
Nici poluarea fonică din România nu este de neglijat. Comisia avertizează că zgomotul excesiv produs de folosirea aeronavelor, a căilor ferate și drumurilor cauzează cel puțin 1.300 de morți premature pe an în România (!) și este responsabil de aprox. 2.300 de internări în spital. 970.000 de români au tulburări de somn provocate de zgomot. România a întârziat implementarea Directivei privind zgomotul ambiental și nu are încă planuri de acțiuni pentru marile aglomerări sau traficul rutier și feroviar, principalele surse de producere a zgomotului ambiental…
România prezintă lacune majore în privința planurilor și programelor legate de politicile de mediu. Ce putem face? În calitate de cetățeni, trebuie să punem presiune asupra autorităților să ia atitudine și să facă din alinierea la normativele europene o prioritate, căci măsurile pentru protejarea sănătății cetățenilor nu suferă amânare, iar cuvântul „amânare” este un laitmotiv al raportului Comisiei Europene despre țara noastră. Iar autoritățile trebuie să se miște în direcțiile care contează cu adevărat.
Raportul Comisiei Europene poate fi accesat aici: http://ec.europa.eu/environment/eir/pdf/report_ro_en.pdf
av. Lucian Săuleanu