duminică, decembrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

Statul de drept din România, dezbătut de eurodeputaţi: Ţara trebuie să revină urgent pe calea reformelor

Europarlamentarii au dezbătut, la Strasbourg, alături de Comisia Europeană, situaţia respectării principiilor statului de drept în România, informează Mediafax.

România trebuie să revină pe calea reformelor, a spust comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, comisarul european pe justiţie, în prezentarea situaţiei respectării statului de drept din România, făcută luni în Parlamentul European.

Comisia a spus foarte clar Parlamentului European că urmăreşte cu multă atenţie şi preocupare evoluţiile în legătură cu statul de drept în România, a spus Jourova care a dat un ultimatum României. „România trebuie să revină urgent pe calea reformelor(…) Nu e prea târziu ca România să revină pe calea reformelor”, a mai spus comisarul pentru justiţie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am spus repetat că România trebuie să revină pe calea reformelor şi trebuie să o facă urgent. Acest lucru înseamnă să meargă înainte, nu să dea înapoi. Comisia, şi în mod deosebit dl Timmermans a comunicat cu premierul Dăncilă şi cu experţii de mai multe ori şi au avut discuţii constructive. Comisia a spus foarte clar că vorbele de dragul vorbelor nu sunt suficiente. Colegiul a discutat situaţia acum 2 săptămâni. Regretabil nu s-a ajuns la concluzia că România e pe calea cea bună. Dacă nu sunt progrese atunci Comisia trebuie să ia acţiuni”, a avertizat Jourova.

„Nu s-au făcut progrese în legătură cu recomandările din MCV. S-a erodat încrederea în urma unor ordonante recente şi unor proceduri controversate de numire. Procedura numirii procurorului-şef european nu a ajutat lucrurile. Discuţia este despre România să nu facă paşi înapoi în ceea ce priveşte statul de drept şi lupta anticorupţie. E nevoie de consultări ale actorilor interesaţi. Orice acţiuni trebuie să fie compatibile cu recomandările europene. În legătură cu ÎCCJ şi urmarea unei decizii a CCR în ceea ce priveşte completele de judecători ne punem întrebări cu ce e necesar. Aceste lucruri nu pot fi separate (…) Există un risc de ingerenţă în sistemul de justiţie inclusiv în cazuri de corupţie şi acest lucru nu poate fi ignorat. În ceea ce priveşte numirile procurorilor cu rang de nivel înalt, echilibrele nu au fost respectate. Procedurile sunt controversate când vine vorba de numirea sefului DNA, procurorului general”, a adăugat Jourova.

De asemnea, comisarul european spune că în România s-ar putea „ajunge la încălcarea sistematică a statului de drept şi independenţa şi imparţialitatea justiţiei să fie în pericol”.

Ea a făcut referire inclusiv la demersurile guvernului român care a consolidat secţia specială de anchetare a magistraţilor.

„Toate aceste elemente ne suscită îngrijorări împreună şi separat şi ne arată o tendinţă ingrijorătoare. Situaţia este extrem de volatilă. Dacă nu se răspunde acestor preocupări, atunci CE va acţiona cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie. Nu e prea târziu ca România să revină pe calea reformelor”, a conchis Jourova.

Europarlamentarul Ingeborg Grassle a deplâns luni seara, în Parlamentul European, presiunile care s-au făcut împotriva numirii Laurei Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA, la conducerea Parchetului European şi a spus că, în aceste condiţii, candidatul francez nu poate fi primul şef al Parchetului UE.

Eurodeputaţii care au participat luni la dezbaterea privind statul de drept în România au criticat lipsa reprezentanţilor guvernului român, în condiţiile în care România deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE. A fost şi remarca făcută de eurodeputata olandeză Sofia in ‘t Veld.

Pe 3 aprilie, preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker şi alţi reprezentanţi ai CE s-au reunit la Bruxelles, în şedinţa Colegiului Comisarilor, pentru a discuta despre situaţia statului de drept în România.

Ulterior întrunirii oficialilor europeni, Frans Timmemans a susţinut o conferinţă de presă în care a avertizat Guvernul de la Bucureşti să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu premeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

Pe 13 noiembrie 2018, Parlamentul European a adoptat un proiect de rezoluţie, elaborat de Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), prin care exprima preocuparea privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România.

 

Politica