Mai mulți parlamentari USR propun schimbarea prevederilor privind Curtea Constituțională, astfel încât aceasta să nu mai fie influențată de politic. Una dintre cele mai importante propuneri vizează eliminarea din Constituție a atribuțiilor privind soluționarea conflictelor juridice între puterile statului, scrie HotNews.
În prezent, potrivit Constituției, Curtea Constituțională se compune din nouă judecători, trei fiind numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de Președintele României.
Parlamentarii USR propun creșterea numărului de judecători ai Curții la doisprezece, cu vot decisiv la președintele CCR, astfel:
a. șase judecători să fie aleși de magistrați prin scrutin general,
b. trei să fie numiți de Președinte,
c. trei să fie aleși de Parlament, cu votul a 2/3 din numărul tuturor parlamentarilor;
USR mai propune interzicerea ocupării funcției de judecător constituțional de către persoane care au fost membri în partide politice în ultimii 9 ani, anteriori numirii/alegerii, creșterea vechimii în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior, necesară pentru a putea ocupa funcția de judecător CCR, de la 18 ani la 25 de ani, președintele CCR să nu poată fi reales în această funcție, toate atribuțiile CCR să fie prevăzute în mod limitativ de Constituție, neputându-se adăuga alte atribuții prin lege organică.
O altă propunere importantă a USR constă în eliminarea atribuției de soluționare a conflictelor juridice de natură constituțională și eliminarea posibilității de pronunțare a unor decizii interpretative pentru a înlătura tendința CCR de a-și aroga atribuții de legiuitor pozitiv. Astfel de modificări presupun însă revizuirea Constituției.
Rolul de arbitru al conflictelor între puterile statului a fost atribuit Curții odată cu ultima revizuire a Legii fundamentale care a avut loc în 2003. De atunci, în baza acestei prevederi, CCR a devenit un actor extrem de important în ceea ce privește echilibrul forțelor politice.