sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Nici un centru temporar de sacrificare a mieilor, în Olt

DSVSA Olt a decis ca în acest an să nu mai autorizeze centre temporare de sacrificare a mieilor din cauza ameninţării pestei porcine africane. Ciobanii olteni îşi pot sacrifica mieii doar în cele trei abatoare autorizate din judeţ.

Directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, a precizat că sacrificarea mieilor va putea fi realizată doar în abatoarele de la Balş, Scorniceşti şi Potcoava.

„Anul acesta, sacrificarea mieilor se va efectua doar în unităţi de abatorizare, deoarece în judeţul Olt a evoluat pesta porcină africană, chiar dacă am ridicat restricţiile în Rusăneşti şi Osica, avem localitatea Şerbăneşti sub monitorizare. În judeţ funcţionează trei unităţi de abatorizare, la Balş, Scorniceşti şi Potcoava, iar sacrificarea mieilor se va realiza doar în aceste unităţi autorizate sanitar veterinar. În anii anteriori, când judeţul nostru nu era supus riscului de apariţie a pestei porcine africane, am putut să organizăm centre de sacrificare temporară, chiar dacă avem târguri neautorizate”, a spus Bolborea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit reprezentanţilor DSVSA Olt, vor putea fi sacrificaţi doar miei înregistraţi sanitar veterinar. Mieii trebuie să aibă o crotalie auriculară simplă şi o crotalie electronică. Animalul trebuie să fie înregistrat în Baza Naţională de Date, astfel încât medicul veterinar să poată elibera certificatul sanitar veterinar ce atestă starea de sănătate a animalului. Cu formularul de mişcare se permite mişcarea controlată a animalelor de la o zonă la alta. Cam aşa arată procedura pe care trebuie să o urmeze ciobanii pentru a ajunge cu mieii în abatoare, unde să fie sacrificaţi.

 

Consumatorii pot achiziţiona carne de miel din unităţi de comercializare a cărnii şi produselor din carne înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor care sunt controlate sanitar veterinar: carmangerii, măcelării, hipermarket, supermarket sau magazine specializate.

 

Politica