Numărul permiselor de rezidenţă emise anul trecut cetăţenilor statelor din afara UE prin programul „Golden Visa” din Grecia a crescut cu 46%, faţă de 2017.
Cei mai mulţi străini bogați care și-au “cumpărat” drept de rezidență în Grecia provin din China, Turcia şi Rusia, arată datele Ministerului responsabil pentru Politica Migratorie, informează Agerpres.
Programul „Golden Visa” oferă investitorilor din afara Uniunii Europene care au achiziţionat proprietăţi imobiliare în valoare de cel puţin 250.000 de euro în Grecia un permis de rezidenţă pentru o perioadă de cinci ani atât pentru deţinătorul vizei cât şi pentru familia sa.
O astfel de sumă este suficientă pentru a cumpăra un apartament cu patru camere în capitala Greciei, cu vedere spre Acropole.
De la lansarea programului, în 2013, şi până la sfârşitul lui 2018, au fost emise în total 3.892 permise, din care 1.399 anul trecut, faţă de doar 961 în 2017. În primul trimestru din acest an au fost acordate încă 262 de permise, astfel că în prezent 4.154 de investitori beneficiază de „Golden Visa”.
Chinezii sunt principalii beneficiari ai programului „Golden Visa” din Grecia, 58% (sau 2.416) din permisele de rezidenţă emise anul trecut fiind acordate investitorilor din statul asiatic. Din cele 1.655 „Golden Visa” emise din ianuarie 2018, 1.300 (78%) sunt destinate chinezilor care au achiziţionat proprietăţi imobiliare în Grecia.
Pe locul doi se află investitorii ruşi, care au beneficiat de 424 de permise de rezidenţă prin acest program.
Există de asemenea o creştere semnificativă a investitorilor turci, al căror număr a urcat de la 241 în 2017 la 402 în 2018.
Majoritatea proprietăţilor imobiliare achiziţionate au fost în Attica şi Halkidiki. Obiectivul programului este să atragă investitori care să contribuie la relansarea economiei şi de asemenea să răspundă la cererea pieţelor, au anunţat oficialii eleni.
La nivelul Uniunii Europene, un număr de 13 state au lansat programe de tip „Golden Visa”: Austria, Cipru, Luxemburg, Malta, Grecia, Letonia, Portugalia, Spania, Irlanda, Marea Britanie, Bulgaria, Olanda şi Franţa.
Ungaria a pus capăt unui program similar, iar Bulgaria intenţionează, de asemenea, să nu le mai permită străinilor bogaţi că cumpere cetăţenia în schimbul unor investiţii, pentru că schema nu a reuşit să aducă beneficii economice semnificative țării.