Iordache vs Tarcea îşi susţin punctele de vedere cu privire la conflictul juridic între Parlament şi Curtea Supremă pe completurile specializate

Jurnalul Olteniei
2 Min Read

CCR a dezbătut miercuri conflictul juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, pe tema completelor specializate, sesizarea fiind făcută de Florin Iordache, informează Mediafax.

Părţile implicate în conflict îşi susţin punctele de vedere. Din partea Parlamentului a vorbit Florin Iordache, cel care a depus şi sesizarea la CCR, în perioada în care i-au fost delegate atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, iar din partea instanţei supreme – preşedintele ÎCCJ Cristina Tarcea.

Florin Iordache a declarat, în susţinerea punctului de vedere la CCR pe marginea conflictului Parlament-ÎCCJ, că au fost formate completurile la instanţa supremă pentru cazurile de corupţie prin ignorarea legii, adăugând că era obligatorie, prin lege, constituirea completurile specializate.

Cristina Tarcea a declarat că nu pot fi făcute speculaţii cu privire la o decizie de admitere a CCR asupra conflictului juridic între Parlament şi instanţa supremă pe completurile specializate. Preşedintele ÎCCJ a spus că a trimis o statistică la CCR cu cazurile soluţionate în perioada 2003-2018.

De asemenea, preşedintele ÎCCJ Cristina Tarcea a afirmat că o decizie a Curţii Constituţionale prevede că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor nu are competenţa să sesizeze un conflict juridic la CCR, pentru că această atribuţie nu poate fi delegată de către preşedintele Camerei Deputaţilor. Mai exact, șefa instanţei supreme a precizat că nu este locul parlamentarilor să sesizeze Curtea Constituţională referitor la conflicte juridice.

Distribuie acest articol