luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

VIDEO/125 de nemţi, înşelaţi de români

125 de cetăţeni germani au fost fraudaţi de un grup infracţional din care fac parte aproximativ 30 de români, cu o sumă totală de peste 600.000 de euro. Procurorii spun însă că datele indică în mod cert o activitatea infracţională mult mai ridicată.

Gruparea a început să acționeze din primăvara anului 2018 la nivelul județului Vâlcea, în scopul comiterii de infracțiuni de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani, iar marţi, s-au făcut percheziţii în judeţ, 12 persoane fiind duse la audieri, una dintre ele fiind urmărită general pentru comiterea de infracțiuni informatice.

În cadrul unei Echipe Comune de Anchetă încheiată cu autoritățile judiciare din Germania – Parchetul Detmold, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – BT Vâlcea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea au reușit identificarea unor persoane implicate în comiterea de infracțiuni informatice. În cauză se efectuează cercetări cu privire la un grup infracțional organizat, format din cel puțin 30 de membri – cetățeni români, relativ la care a rezultat faptul că a început să acționeze din primăvara anului 2018 la nivelul județului Vâlcea, în scopul comiterii de infracțiuni de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani”, arată DIICOT.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cum acţionau infractorii

Procurorii spun că membri grupării falsificau site-urile unor companii comerciale renumite, publicau apoi pe acestea anunțuri de vânzare având ca obiecte, în principal utilaje, recomandând celor interesați de achiziţionarea lor să vireze banii în conturi deschise în străinătate cu acte de identitate false.

În vederea intrării în posesia produsului infracţional, aceştia procedau, în principal, la transformarea sumelor respective în criptomonedă”, menţionează procurorii. Ei au reuşit astfel să înşele 125 de cetăţeni germani.

Din septembrie 2018 şi până acum, anchetatorii au făcut 15 percheziții domiciliare în România și în Bulgaria, în vederea identificării și tragerii la răspundere penală a membrilor grupării.

Inițial, în urma perchezițiilor din data de 27.09.2018 s-a dispus arestarea preventivă a doi dintre suspecti,însă cercetările au continuat în vederea identificării liderilor. În  data de 09.07.2018 s-a încheiat acordul prin care s-a înfiinţat o Echipă Comună de Anchetă între D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea şi Parchetul Detmold, Germania în acest sens, astfel că începând cu luna iunie 2018,în baza schimbului spontan de date şi informaţii iar ulterior în baza Echipei Comune de Anchetă, investigaţiile s-au desfăşurat paralel şi coordonat în ambele state”, arată DIICOT.

În urma percheziţiilor făcute marţi, au fost depistate importante sume de bani, autoturisme  și alte bunuri cu privire la care urmează a fi instituite măsuri de indisponibilizare.

Politica