Sindicaliştii de la „Sodistul”, din cadrul CIECH Soda Vâlcea, au decis să iasă în stradă. Ample proteste erau anunţate pentru acest sfârşit de săptămână după ce conducerea a anunţat disponibilizarea a 20% din personal. Cele trei zile de marş şi miting au fost însă amânate, scrie Adevărul.
Într-un comunicat de presă emis în luna martie, conducerea companiei poloneze anunţa că operaţiunile sale nu mai pot fi profitabile din cauza majorării semnificative a preţului la abur industrial, aplicată de CET Govora începând cu 1 ianuarie 2019 şi în urma creşterii preţului certificatelor CO2.
În primă fază, CIECH a acceptat majorarea, dar pierderile cauzate au determinat compania să ia în calcul o restructurare de personal.
Prin urmare, sindicaliştii au anunţat că vor organiza ample proteste de stradă, timp de trei zile, în Râmnicu Vâlcea. Deşi obţinuseră aprobare, acţiunea a fost anulată, în ultimul moment. Motivul pentru care sindicaliştii şi implicit angajaţii au decis să nu mai protesteze, deocamdată, este explicat chiar de către liderul sindical Adrian Mugioiu: „După lungi dezbateri, Biroul Executiv al Sindicatului «Sodistul», cu unanimitate de voturi, a aprobat ca acţiunile de protest, planificate a se desfăşura în această perioadă, să se desfăşoare după data de 15.05.2019, dată la care vom şti exact dacă cantitatea de agent termic furnizată de CET Govora către CSR este sau nu diminuată, precum şi rezultatele pe care le vom obţine în urma consultărilor ce vor avea loc privind proiectul de concediere colectivă”.
Iniţial, sodiştii au vrut să facă miting în perioada 2 – 4 aprilie, numai că au primit aviz favorabil pentru 4 – 6 aprilie, în prima zi sub formă de marş, iar în zilele următoare de miting. Până la urmă, s-a renunţat şi la acest plan. Unul din motive este şi că între timp s-a ajuns la o înţelegere cu CET Govora cu privire la preţul aburului.
Liderul sindical a precizat că în 2007, când CIECH a preluat Uzina de Sodă Govora, mai lucrau 1.100 de angajaţi, iar producţia era de 240.000 de tone de sodă pe an. În 2018, la sfârşitul anului, producţia aproape s-a dublat, la 540.000 de tone cu un număr de 588 de salariaţi.
Uzina de Sodă Govora a fost prima unitate de producţie de pe Platforma Chimică din Râmnicu Vâlcea, , fiind înfiinţată în 1959. În 2002 a fost cumpărată de fraţii Cristescu, dar privatizarea a fost dezastruoasă. Ulterior, a fost preluată de Consiliul Judeţean Vâlcea, care are în continuare în subordine CET Govora. În 2007, aceasta a fost preluată de polonezii de la CIECH Chemical Group, care în prezent controlează mai mult de 90% din acţiuni. Din 2015, denumirea s-a schimbat în SC Ciech Soda România SA. Ultima restructurare de personal a avut loc în 2013, când au fost concediaţi aproximativ 200 de salariaţi.