joi, decembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

7 aprilie- Ziua mondială a sănătăţii

La 7 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua mondială a sănătăţii, ce are ca scop evidenţierea unei teme de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Agerpres.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit, în 1948, prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. 7 aprilie este data la care a intrat în vigoare Convenţia OMS. OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite care a fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. Ziua mondială a sănătăţii a fost marcată pentru prima dată în 1950.

În ultimii 50 de ani, marcarea Zilei mondiale a sănătăţii a scos în evidenţă aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor, dar şi schimbările climatice cu repercursiuni asupra sănătăţii. Sărbătoarea este marcată de activităţi care se extind dincolo de ziua în sine şi servesc drept o ocazie de a concentra atenţia mondială asupra acestor aspecte importante ale sănătăţii globale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tema generală sub care se desfăşoară Ziua mondială a sănătăţii este „Universal Health Coverage: everyone, everywhere”, Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate (UHC) fiind obiectivul principal al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acest obiectiv vizează asigurarea accesului tuturor persoanelor la serviciile de sănătate de care au nevoie, atunci când au nevoie de ele, chiar în inima comunităţii, fără a suferi greutăţi financiare. Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate include întregul spectru de servicii de sănătate esenţiale, de calitate, de la promovarea sănătăţii până la prevenire, tratament, reabilitare şi îngrijire paliativă.

Progrese au fost înregistrate în ţări din toate regiunile lumii. Însă, milioane de oameni încă nu au deloc acces la sistemul de sănătate. Alte milioane sunt obligate să aleagă între sănătate şi alte cheltuieli zilnice precum hrana, îmbrăcămintea şi chiar găsirea unei locuinţe. Realizarea UHC este una dintre ţintele ţărilor lumii stabilite la adoptarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în 2015.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte rolul important pe care profesioniştii din domeniul sănătăţii îl pot juca ajutând factorii de decizie de a identifica nevoile oamenilor în ceea ce priveşte îngrijirea, în special la nivelul asistenţei medicale primare. Campania pentru Ziua mondială a sănătăţii oferă, de asemenea, o oportunitate pentru miniştrii sănătăţii şi ceilalţi factori de decizie guvernamentali să se angajeze să ia măsuri pentru a elimina lipsurile în ceea ce priveşte Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate în ţările lor, precum şi pentru a evidenţia progresele înregistrate deja.

Ziua mondială a sănătăţii 2019 are loc după Conferinţa Globală privind Asistenţa Medicală Primară care s-a desfăşurat în octombrie 2018, la Astana, în Kazakhstan şi înaintea Reuniunii la Nivel Înalt privind Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate care va avea loc în septembrie 2019, în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York.

Statisticile prezentate de OMS arată că cel puţin jumătate din populaţia lumii nu este, în prezent, în măsură să obţină servicii de sănătate esenţiale. Aproape 100 de milioane de oameni sunt împinşi la sărăcie extremă, obligaţi să supravieţuiască cu doar 1,90 dolari sau mai puţin pe zi, deoarece trebuie să plătească pentru serviciile de sănătate din propriile lor buzunare. De asemenea, peste 800 de milioane de persoane (aproape 12% din populaţia lumii) cheltuie cel puţin 10% din bugetele gospodăriilor lor pentru cheltuieli de sănătate pentru ei înşişi, un copil bolnav sau alt membru al familiei. Ele implică aşa-numitele „cheltuieli catastrofale” pentru îngrijirea sănătăţii, care reprezintă o problemă globală.

În 2018, cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aceasta a cerut liderilor mondiali să respecte promisiunile făcute atunci când au convenit asupra obiectivelor de dezvoltare durabilă în 2015 şi să facă paşi concreţi pentru sănătate în beneficiul tuturor.

Politica