Magistrații Tribunalului Dolj au pus-o în libertate, sub control judiciar, pe femeia de 34 de ani, din Coșoveni, trimisă în judecată pentru dare de mită. În luna ianuarie, femeia a fost prinsă încercând să mituiască doi polițiști doljeni cu 500 de lei pentru a-și scăpa soțul de dosar penal. Cei doi doljeni au fost prinși circulând cu o mașină radiată din circulație. Instanța urmează să stabilească data începerii procesului.
Reamintim că, pe 18 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Pielești au oprit, pentru control, un autoturism Volkswagen care se deplasa pe DN 6F și care era condus de un bărbat de 31 de ani, din Coșoveni.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, „polițiști din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Pielești au oprit pentru control un autoturism care se deplasa pe DN 6F și care era condus de un bărbat, de 31 de ani, din Coșoveni. Întrucât conducătorul auto nu a putut prezenta documentele autoturismului, polițiștii au efectuat verificări, în urma cărora s-a stabilit faptul că mașina figurează radiată din circulație. Având în vedere cele constatate, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui autoturism neînmatriculat, însă, pentru a nu se lua măsurile legale ce se impuneau, atât conducătorul auto, cât și soția acestuia, de 34 de ani, pasager în autoturism, au încercat să ofere în mod repetat sume de bani polițiștilor“.
Oamenii legii au informat conducerea IPJ Dolj şi pe ofiţerii Serviciului Județean Anticorupție Dolj, iar aceştia din urmă au pus la punct rapid toate detaliile și au prins în flagrant femeia chiar în timp ce oferea poliţiştilor suma de 500 de lei.
Femeia a fost reţinută de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, iar o zi mai târziu a fost dusă la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru dare de mită. Instanţa a dispus arestarea inculpatei la domiciliu: „Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpata Calafeteanu Zîna, pe o durată de 30 zile, începând cu 19.01.2019 şi până la 17.02.2019, inclusiv“, se arată în hotărârea instanţei.
Procurorii au finalizat cercetările în acest caz și la sfârșitul lunii februarie au dispus trimiterea în judecată a femeii pentru comiterea infracțiunii de dare de mită. Dosarul a fost analizat de judecătorri în camera preliminară, s-a constatat legalitatea rechizitoriului și a probelor, fiind dispusă începerea procesului: „În baza art. 346 NCPP constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 27/P/2019 al Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj , privind inculpata Calafeteanu Zîna trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită , faptă prev. şi ped. de art. 290 alin 1 C. pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 , a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpata Calafeteanu Zîna. În baza art. 275 alin. 3 Cpp . Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, urmând a fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu”, după cum se arată în hotărârea instanței.
Judecătorii craioveni urmează să stabilească primul termen al procesului și au decis acum să o plaseze pe femeie sub control judiciar pentru 60 de zile, impunându-i o serie de obligații:„Înlocuieşte măsura arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpata Calafeteanu Zîna prin încheierea nr. 14/19.01.2019 a Tribunalului Dolj cu măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri. Impune inculpatei Calafeteanu Zîna respectarea următoarelor obligaţii, pe durata măsurii procesuale: a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la secţia de poliţie în circumscripţia căreia îşi are domiciliul, conform programului de supraveghere întocmit de aceasta sau ori de câte ori este chemat; să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar.
Cu drept de contestație în 48 de ore de la comunicare cu privire la măsura preventivă dispusă. Pronunţată în camera de consiliu”, se arată în hotărârea instanței.