sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Procurorul general al României, acuzat de poliţie politică. Olguţa Vasilescu îi cere demisia

Lia Olguţa Vasilescu, deputat PSD de Dolj, cere demisia sau demiterea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general al României. Aceasta după ce, Lumea Justiţiei a publicat documente potrivit cărora, Lazăr ar fi făcut poliţie politică. Procurorul general al României spune că nu poate confirma aspectele semnalate.

Lumea Justiţiei a arătat că, la mijlocul anilor ’80, Augustin Lazăr, procuror din judeţul Alba, a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist, sursa citată precizând însă cu nu se ştie dacă este vorba despre aceeaşi persoană, respectiv actualul procuror general, Augustin Lazăr.

 

“Numele unui procuror Augustin Lazar apare în cazul unuia dintre cei mai cunoscuţi dizidenţi anticomunişti şi deţinuţi politici. Ne referim la maistrul militar Iulius Filip. Pe scurt, în anii ’80, dupa ce i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceauşescu şi şi-a exprimat printr-o scrisoare sprijinul faţă de mişcarea anticomunistă “Solidaritatea” din Polonia, Iulius Filip a fost anchetat şi arestat în mai multe rânduri, fiind închis în beciurile Securităţii, în celule morţii de la Penitenciarului Rahova şi internat la secţia de nebuni din spitalul închisorii Jilava. În final, acesta a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru “propagandă împotriva orândurii socialiste”. (…) Executarea pedepsei a început la 14 decembrie 1981, data expirării fiind 13 aprilie 1987. În această perioadă, Iulius Filip a încercat însă de două ori să fie liberat condiţionat. Tot de două ori a fost refuzat, iar printre cei care au decis sa îl ţină în continuare în puşcarie s-a numărat procurorul Augustin Lazăr”, notează Lumea Justiţiei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

În urma acuzaţiilor, Augustin Lazăr a emis un comunicat de presă în care menţionează: “În perioada 1985 – 1986, am activat ca procuror criminalist în cadrul Procuraturii Alba Iulia, calitate în care am îndeplinit periodic și atribuții privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situația tuturor condamnaților ce îndeplineau fracția de pedeapsă pentru liberare condiționată.

 

Contrar afirmațiilor lansate de unele instituții de presă, rolul acestei comisii nu era de a dispune punerea în libertate a unor condamnați, acesta fiind exclusiv atributul instanței de judecată, ci de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice prevăzute de art. 59 – 60 din Codul penal din 1969: îndeplinirea unei fracții minime obligatorii din pedeapsa ce se executa și inexistența rapoartelor de sancționare disciplinară; pedepsele cu închisoarea se executau în temeiul mandatelor de executare emise în baza unor hotărâri judecătorești definitive de condamnare, iar procesele-verbale ale Comisiei pentru liberare condiționată se trimiteau instanței de judecată competente a hotărî, persoanele condamnate putându-se adresa instanței de judecată și în cazul unor constatări negative ale Comisiei. Având în vedere perioada lungă de timp care a trecut, precum și imposibilitatea consultării unor documente originale (în special a hotărârii judecătorești emise în cauza respectivă) care să probeze situația evocată, precizez că nu pot confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în articolele de presă.

Instituția liberării condiționate este reglementată similar și în prezent (art. 99 și următoarele din Codul penal și, respectiv, art. 587 din Codul de procedură penală)”.

 

Marţi, Olguţa Vasilescu, purtător de cuvânt al PSD, i-a solicitat procurorului general al României, Augustin Lazăr, să îşi dea demisia imediat şi să îşi ceară scuze public “pentru că a ocupat această înaltă funcţie din sistemul judiciar românesc, deşi a întreprins acţiuni de poliţie politică în timpul regimului communist”.

 

“A refuza eliberarea legală a unei persoane pentru că a criticat politica represivă a Partidului Comunist se numeşte poliţie politică. Acest lucru l-a făcut Augustin Lazăr când era şeful acelei comisii de la Penitenciarul Aiud pentru eliberarea condiţionată a unor dizidenţi politici. Nu avem nevoie de un certificat CNSAS pentru a stabili asta. (…) După dezvăluirile privind trecutul său, fiecare zi în care Augustin Lazăr ocupă funcţia de procuror general al României este o încălcare gravă a valorilor democratice şi o ofensă de netolerat pentru toţi dizidenţii din timpul regimului comunist şi pentru toţi ce care au luptat la Revoluţie. Îi cer deci să plece imediat din funcţie şi să îşi ceară scuze faţă de cei pe care i-a făcut să sufere în timpul comunismului”, a solicitat Vasilescu.

 

Conform unui comunicat de presă al PSD, Olguţa Vasilescu a mai subliniat că dacă Augustin Lazăr va refuza să îşi dea demisia, atunci preşedintele Iohannis va trebui să acţioneze imediat în sensul revocării sale din funcţie. “Are pe masă propunerea de revocare. Chiar astăzi poate semna decretul, pentru a înlătura această pată ruşinoasă de pe obrazul Justiţiei din România. Putem presupune că până acum nu a ştiut trecutul tulbure al lui Augustin Lazăr. Dar de acum înainte nu mai are nicio scuză. Dacă nu-l revocă, devine complice şi îşi va murdări mâinile şi conştiinţa cu păcatele acestui procuror al poliţiei politice comuniste. Să nu uităm şi ca singurul procuror invitat să vorbească în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost, culmea, torţionarul Augustin Lazăr care a călcat în picioare drepturile fundamentale ale unui dizident politic. Ce palmă pentru România şi pentru Europa!”, a mai afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

 

Şi Asociaţia „21 Decembrie 1989” a cerut, luni, demisia procurorului general şi ca acesta să prezinte scuze public preşedintelui şi tuturor românilor.

 

Politica