luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Au fost calculate noile rate bancare. Cu cât vor scădea creditele ipotecare şi cu cât cele de nevoi personale

Simulările bancherilor privind ratele creditelor de nevoi personale şi a celor ipotecare, în care formulele de calcul se schimbă în totalitate având în vedere noile reglementări impuse prin Ordonanţa 114/2018, arată scăderi uşoare ale ratelor, nicidecum la nivelul sugerat de ministrul Teodorovici, informează HotNews.

Astfel, pentru un credit ipotecar în valoare de 240.000 lei (puţin mai mult de 50.000 de euro) acordat pe 20 de ani, rata lunară ar fi acum de 2006 lei/lună, în ideea unei dobânzi fixe 5 ani (la nivelul a 6.45%), ulterior variabilă Robor 6M (ROBOR 6M = 3,38%valabil pentru luna martie) + 3 pp, zero comision de analiza si administrare lunar, 370 lei cost de evaluare, DAE 6.67%, scrie Hotnews, citând surse bancare.

Pe noua variantă de creditare, în aceleaşi condiţii, creditul ar avea o rată de 1980 de lei. Acest exemplu este calculat cu nivelul de dobândă standard fără încasarea salariului în contul băncii sau alegerea unei optiuni de asigurare atasate creditului.   În cazul unui credit de nevoi personale în sumă de 20000 lei, acordat pe 60 de luni, rata lunară în prezent este de 433 lei, (10.74% dobanda, zero comision de analiza si administrare lunar, DAE : 11.28%). Cu noul indice, rata coboară la 420 de lei, cu menţiunea că noul indice ar putea suferi creşteri în cazul unei lichidităţi scăzute din piaţă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dealtfel, într-o declaraţie publică făcută marţi, Guvernatorul BNR a recomandat clienţilor să se orienteze către credite cu dobânzi fixe, iar băncilor le-a transmis că i-ar plăcea să vadă depozitele mai bine plătite, iar creditele uşor ieftinite.

Cifrele de mai sus trebuie citite sub rezerva faptului că băncile nu comunică de teama concurenţei toate elementele de pricing, doar 3 instituţii de credit fiind deschise acestei discuţii.

Potrivit calculelor HotNews.ro, noua referinţă este de 2.53% (media ROBOR din primul trimestru ponderată cu volumul tranzacţiilor efectuate), în vreme ce ROBOR la 3 luni era luni de 3.23%.

OUG 114 ar putea fi atacată la Curtea Constituţională şi declarată neconstituţională, dar până atunci e nevoie să vorbim pragmatic despre efectele ei în piaţă.

Politica