Investiţia pe care Primăria Craiova vrea să o facă în zona Pieţei Vechi nu este pe placul liberalilor. Peneliştii din Consiliul Local spun că banii ce ar urma să fie cheltuiţi aici ar trebui investiţi, de exemplu, în construcţia unor spitale.
Criticile au fost aduse în special pentru faptul că, potrivit devizului de cheltuieli cuprins în studiul de fezabilitate privind revitalizarea zonei Piaţa Veche, studiu supus, joi, votului consilierilor locali, municipalitatea ar trebui să cumpere un teren cu peste un milion de euro.
„Primăria Craiovei ne propune să cumpere un teren care va costa 1,4 milioane euro şi pe acest teren să facă o investeţie de aproximativ 5 milioane euro, o investiţie care va consta din pavele, pomi, chioşcuri din lemn şi clădiri provizorii pe structuri metalice. Eu consider că este o investiţie foarte mare pentru acea zonă şi că, dacă ar fi întrebaţi, craiovenii sigur ar considera că sunt alte priorităţi”, a afirmat consilierul local Marinel Florescu (PNL).
Colegul său, Marian Vasile, a completat: „Ne propuneţi aici să girăm achiziţia unui teren din Craiova cu peste 1 milion de euro. A cumpăra terenuri nu este un lucru rău, însă aici lucrurile sunt destul de periculoase, în sensul în care putem să creăm un precedent. La câţiva metri de acest teren există un alt teren tot de aproximativ 3.000 metri, cu un proprietar în aceeaşi situaţie, care nu poate să construiască nimic, vorbesc de părculeţul de la Madona Dudu”.
Acesta a propus ca proiectul să fie realizat „pe fonduri europene nu cu banii craiovenilor”, afirmând că suma prevăzută în studiul de fezabilitate pentru întregul proiect ar putea fi utilizată pentru construirea unui spital de urgenţă în cartierul Craioviţa Nouă.
Construcţia unui spital pentru copii ar fi de preferat, a declarat Adriana Ungureanu, consilier local (PNL).
„Această sumă ar putea să ne ajute să construim un spital de copii pentru că, la Craiova, spre ruşinea noastră, în 30 de ani nu am fost în stare să construim un spital pentru copii. Sunt doar două secţii, la spitalul 1 şi la spitalul de copii de lângă parc”, a spus Adriana Ungureanu.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a replicat: „Eu nu ştiu dacă votăm acum cumpărarea unui teren ca să spuneţi că vă punem în această situaţie, noi suntem în situaţia de a aproba un studiu de fezabilitate asupra acestei zone”.
În cele din urmă, studiul de fezabilitate pentru refacerea zonei Piaţa Veche a Craiovei a trecut de votul consilierilor locali, în şedinţa de joi. Reamintim că, aici se vrea amenajaea unei zone urbane multifuncţionale, o prelungire a Centrului Istoric, iar costurile proiectului s-ar ridica la 12,4 milioane lei.
Reprezentanţii Primăriei precizează, în expunerea de motive ce însoţeşte raportul privind aprobarea studiului de fezabilitate, că Zona Piața Veche – Felix Aderca face parte din centrul istoric al municipiului Craiova și este situată la confluența dintre centrul istoric și centrul nou al orașului, iar scopul revitalizării zonei este dezvoltarea orașului, precum și reabilitarea spațiului urban și integrarea lui în zona centrală a Lipscăniei Craiovei (Zona Pilot).
„În prezent, zona studiată este destructurată și în paragină ca urmare a dezafectării tarabelor din piață și demolării unor clădiri fără valoare istorică sau arhitecturală. Ca urmare, zona nu este atractivă pentru comercianți, cumpărători și turiști și nu aduce valoare calității vieții, ci afectează negativ viața locuitorilor din zona centrală și nu continuă activitățile din zona istorică cu impact turistic și comercial.
Având în vedere poziția centrală în cadrul orașului și apropierea de Stadionul Ion Oblemenco, locul de desfășurare a numeroase competiții sportive și meciuri de fotbal care atrag un număr foarte mare de spectatori, se consideră necesară amenajarea unui spațiu urban cu rol de grupare / regrupare a publicului acestor manifestări, dar și ca loc de petrecere a timpului liber și de organizare a unor evenimente de tipul târgurilor tradiționale.
Asanarea și amenajarea zonei va permite realizarea unui spațiu urban pietonal multifuncțional care să permită întâlnirea unor grupuri mari de persoane și organizarea unor evenimente care atrag un număr mare de vizitatori, turiști și localnici (târguri meșteșugărești, târguri organizate cu ocazia unor sărbători religioase, târguri cu specific culinar, târguri de vechituri, etc.) revenindu-se astfel la una din funcțiunile din trecut ale Pieței Vechi”, se mai arată în document.
Conform documentelor publicate pe site-ul primăriei, obiectivele specifice urmărite prin realizarea acestei investiţii publice sunt: asanarea și reabilitarea urbană a zonei studiate; consolidarea, restaurarea și refuncționalizarea celor patru clădiri existente ale Pieții Vechi, cu aducerea acestora la forma lor inițială; eliminarea circulațiilor carosabile și a parcărilor din zonă; amenajarea unei zone urbane pietonale multifuncționale, amenajate pentru organizarea unor evenimente și manifestări de tipul târgurilor tradiționale care atrag un număr mare de vizitatori; amplasarea unor construcții ușoare, demontabile, pe parcela unde erau tarabele pieții, pentru funcțiunea de alimentație publică; realizarea unui grup sanitar public.
Legătura dintre Piața Veche și strada Madona Dudu ar urma să se facă apoi prin strada Felix Aderca sau prin strada Matei Voievod, punctul de legătură fiind Piața Ierusalim.
„Pentru a se crea ideea de unitate între cele două spații urbane, în această zonă se va reface pavajul cu materiale și tehnici asemănătoare celor din Piața Veche și se va înlocui / completa mobilierul urban cu elemente asemănătoare celor ce vor fi folosite pentru mobilarea Pieței Vechi.
Spațiile verzi vor fi separate de pavajul pietonal prin borduri din piatră naturală, asemănătoare pietrei cubice folosite la pavaj, diferența de nivel între pavaj și bordură fiind de 10 cm”, se mai arată în documentele publicate pe site-ul Primăriei Craiova.
Durata de implementare a proiectului este 24 luni, din care 8 luni elaborare proiect tehnic.