Guvernul s-a reunit într-o şedinţă foarte matinală, vineri, la ora 08.00, pentru a adopta modificările la Ordonanţa lăcomiei.
Viorica Dăncilă a anunţat schimbări pentru plafonarea preţurilor la gaze, Pilonul II de pensii, ROBOR şi ratele la creditele în lei, dar şi taxa bancară.
Dăncilă a anunţat că obiectivul Guvernului este „să scadă costurile creditelor românilor, să crească numărul companiilor româneşti care vor primi de la bănci credite avantajoase şi să încurajeze economisirea prin determinarea acordării unor dobânzi mai mari”.
Astfel, aceaasta a anunţat că Guvernul aprobă modificarea a trei acte normative, în consens cu părţile implicate şi pe baza principiilor agreate cu BNR şi cu ARB, respectiv Ordonanţa 114 din 2018, Ordonanţa 50 din 2010 şi Ordonanţa 52 din 2016. Mai precis, potrivit premierului, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. Din 2 mai 2019, noul indice de referinţă se aplică doar creditelor noi contractate de populaţie. Noul indice se va aplica şi noilor credite de refinanţare a creditelor aflate în derulare.
În ceea ce priveşte taxa anuală pe active financiare datorată de bănci, se ajustează mecanismul de calculare. Se va restrânge baza de impozitare a activelor financiare. Au fost stabilite cote diferenţiate de impozitare în funcţie de cota de piaţă a fiecărei bănci. Taxa se poate reduce până la zero, în funcţie de numărul creditelor acordate sectorului neguvernamental şi de ajustarea dobânzilor la depozite şi la credite. Taxa pe activele financiare nete se va determina semestrial de către fiecare instituţie bancară. Termenul de plată a taxei pe active calculată la nivelul primului semestru este 25 august, a mai spus Dăncilă.
Despre Pilonul 2 de pensii, Dăncilă a precizat că au avut loc consultări cu acţionarii şi administratorii de pensii private.
În domeniul energiei, Viorica Dăncilă a precizat că va asigura viabilitatea producţiei de energie electrică din cărbune, prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri şi va asigura producţia de energie electrică şi termică în cogenerare prin scutirea de la taxa de 2%.
De asemene, Guvernul menţine plafonarea preţului la gaze şi energie electrică, pentru toţi consumatorii casnici, dar renunţă la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali. În domeniul comunicaţiilor, noul act normativ prevede supendarea până la data de 1 septembrie a regimului de sancţiuni introdus prin ordonanţa 114.