duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Cum se schimbă Piaţa Veche. Studiul de fezabilitate, la votul consilierilor

Studiul de fezabilitate pentru refacerea zonei Piaţa Veche a Craiovei este gata şi va fi supus votului consilierilor locali, în şedinţa de joi. Aici se vrea amenajarea unei zone urbane multifuncţionale, o prelungire a Centrului Istoric, iar costurile proiectului s-ar ridica la 12,4 milioane lei.

Reprezentanţii Primăriei precizează, în expunerea de motive ce însoţeşte raportul privind aprobarea studiului de fezabilitate, că Zona Piața Veche – Felix Aderca face parte din centrul istoric al municipiului Craiova și este situată la confluența dintre centrul istoric și centrul nou al orașului, iar scopul revitalizării zonei este dezvoltarea orașului, precum și reabilitarea spațiului urban și integrarea lui în zona centrală a Lipscăniei Craiovei (Zona Pilot).
„În prezent, zona studiată este destructurată și în paragină ca urmare a dezafectării tarabelor din piață și demolării unor clădiri fără valoare istorică sau arhitecturală. Ca urmare, zona nu este atractivă pentru comercianți, cumpărători și turiști și nu aduce valoare calității vieții, ci afectează negativ viața locuitorilor din zona centrală și nu continuă activitățile din zona istorică cu impact turistic și comercial.

Având în vedere poziția centrală în cadrul orașului și apropierea de Stadionul Ion Oblemenco, locul de desfășurare a numeroase competiții sportive și meciuri de fotbal care atrag un număr foarte mare de spectatori, se consideră necesară amenajarea unui spațiu urban cu rol de grupare / regrupare a publicului acestor manifestări, dar și ca loc de petrecere a timpului liber și de organizare a unor evenimente de tipul târgurilor tradiționale.
Asanarea și amenajarea zonei va permite realizarea unui spațiu urban pietonal multifuncțional care să permită întâlnirea unor grupuri mari de persoane și organizarea unor evenimente care atrag un număr mare de vizitatori, turiști și localnici (târguri meșteșugărești, târguri organizate cu ocazia unor sărbători religioase, târguri cu specific culinar, târguri de vechituri, etc.) revenindu-se astfel la una din funcțiunile din trecut ale Pieței Vechi”, se mai arată în document.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform documentelor publicate pe site-ul primăriei, obiectivele specifice urmărite prin realizarea acestei investiţii publice sunt: asanarea și reabilitarea urbană a zonei studiate; consolidarea, restaurarea și refuncționalizarea celor patru clădiri existente ale Pieții Vechi, cu aducerea acestora la forma lor inițială; eliminarea circulațiilor carosabile și a parcărilor din zonă; amenajarea unei zone urbane pietonale multifuncționale, amenajate pentru organizarea unor evenimente și manifestări de tipul târgurilor tradiționale care atrag un număr mare de vizitatori; amplasarea unor construcții ușoare, demontabile, pe parcela unde erau tarabele pieții, pentru funcțiunea de alimentație publică; realizarea unui grup sanitar public.
În detaliu, scenariul de amenajare recomandat şi supus aprobării consilierilor locali presupune că după eliminarea trotuarelor şi parcărilor va fi realizat un pietonal general fără denivelări vizibile, pavat cu calupuri mici din piatră naturală și cu dale din piatră naturală sau compozit. Suprafața pavajului va fi sistematizată pe verticală, fiind asigurată preluarea apelor pluviale prin rigole acoperite cu dale traforate și evacuarea lor la canalizarea orașului.
„Pentru cele patru clădiri ale Pieței Vechi, se propune REGULAMENTUL de intervenție și funcționare descris anterior, consolidarea, reabilitarea și refuncționalizarea acestora fiind elementul principal care va duce la revitalizarea zonei.
Terenul liber unde erau amplasate tarabele Pieții Vechi va fi amenajat ca spațiu multifuncțional pentru desfășurarea unor evenimente diverse. Întreaga suprafață va fi pavată cu lespezi de piatră naturală sau compozit, păstrându-se numai lângă limita stângă a parcelei un spațiu verde cu lățimea de 5,00 m, amenajat cu un rând de copaci, iarbă și straturi de flori. Apele meteorice vor fi colectate la rigole acoperite cu dale traforate și evacuate la canalizarea orașului”, se arată în documentaţia menţionată.
Bar, bucătărie în aer liber, dar şi un grup sanitar urmează a fi construite aici.
„Spațiul verde va avea rolul de a reduce poluarea în zonă, dar va constitui și o barieră împotriva zgomotului față de vecinătăți. Pe suprafața dalată vor fi amplasate construcții ușoare, demontabile, realizate din lemn, de tip pavilion / foișor. În zona din stânga, va fi amenajat un bar / bucătărie în aer liber, pe restul suprafeței fiind posibil de amplasat 2 – 3 module pentru câte 4 – 8 mese de 4 persoane. În spatele barului va fi amplasată o construcție cu funcțiunea de grup sanitar separat pentru femei și pentru bărbați, dar și cu o cabină pentru persoane cu dizabilități locomotorii. Clădirea pentru grupul sanitar va fi realizată ca și construcție definitivă, cu structură din cadre din beton armat pe fundații continue din beton, pereți din zidărie de cărămidă, cu învelitoare de tip terasă necirculabilă și tâmplărie interioară și exterioară din profile de PVC cu geam termorezistent, finisajele și dotarea cu obiecte sanitare fiind în conformitate cu legislația în vigoare.
Rezervorul de apă circular, existent în partea dreaptă a terenului, va fi integrat în ansamblul urban pietonal, acesta urmând a fi pictat cu scene diverse, asemănător unor calcane și elemente utilitare (posturi de transformare) din Centrul Istoric.

La limita din față a parcelei, în dreapta acesteia, va fi prevăzută o zonă semicirculară adâncită, cu trei gradene îmbrăcate în lespezi din piatră naturală, mărginită de un spațiu verde cu arbuști și straturi de flori.
Întregul spațiu urban va fi mobilat cu mobilier urban, stâlpi de iluminat, coșuri de gunoi, bănci, cișmele, panouri de afișaj și reclamă, etc. Stâlpii de iluminat vor fi prevăzuți cu racorduri electrice mobile pentru aparate ce vor fi folosite ocazional”, se mai arată în documentaţie.
Legătura dintre Piața Veche și strada Madona Dudu ar urma să se facă apoi prin strada Felix Aderca sau prin strada Matei Voievod, punctul de legătură fiind Piața Ierusalim.
„Pentru a se crea ideea de unitate între cele două spații urbane, în această zonă se va reface pavajul cu materiale și tehnici asemănătoare celor din Piața Veche și se va înlocui / completa mobilierul urban cu elemente asemănătoare celor ce vor fi folosite pentru mobilarea Pieței Vechi.
Spațiile verzi vor fi separate de pavajul pietonal prin borduri din piatră naturală, asemănătoare pietrei cubice folosite la pavaj, diferența de nivel între pavaj și bordură fiind de 10 cm”, se mai arată în documentele publicate pe site-ul Primăriei Craiova.

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 12.415.847,38 lei, iar durata de implementare a proiectului este 24 luni, din care 8 luni elaborare proiect tehnic.

Politica